Nakon smrtonosne pucnjave, u Kongresu SAD blokirana debata o kontroli naoružanja

Svet 27. maj 202212:38 3 komentara
Alex Edelman/AFP

Republikanci u Senatu Kongresa SAD blokirali su pokušaje demokrata da započnu debatu o merama za suzbijanje domaćeg terorizma, dok se dve stranke spore i oko pitanja šta je najbolji način da se suzbije oružano nasilje u zemlji, javlja AP.

Povezane vesti:

Predstavnički dom, u kome većinu imaju demokrate, usvojio je predlog zakona o domaćem terorizmu prošle nedelje, posle masovne pucnjave u jednoj prodavnici u Bafalu, u državi Njujork, gde je beli tinejdžer ubio desetoro crnaca, birajući svoje žrtve po rasi.

Demokrate su pokušale da započnu debatu o zakonu protiv domaćeg terorizma dva dana nakon što je naoružani tinejdžer ubio 19 dece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu. Odnos glasova je bio 47-47, što je znatno manje od 60 glasova potrebnih da bi se prevazišao republikansko protivljenje (filibaster).

Demokrate, koje godinama ne uspevaju da prevaziđu republikansko protivljenje čvršćoj kontroli prodaje oružja i proveri podataka kupaca oružja, sada ulažu novi pokušaj da postignu kompromis sa republikancima u zakonima o kontroli oružja posle masakra u Teksasu, posle nagoveštaja da su neki republikanski senatori spremni da odustanu od svog protivljenja.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), republikanci kažu da zakon o domaćem terorizmu ne stavlja dovoljan naglasak na krivična dela koja čine grupe ekstremne levice.

Prema zakonu, unutar FBI-ja i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost i pravosuđe otvorile bi se nove kancelarije koje bi se fokusirale na domaći terorizam.

Demokratske pristalice zakona kažu da bi te nove kancelarije bolje pripremile federalnu vladu da preduzme preventivne mere protiv domaćeg terorizma. Neki republikanci smatraju da vlada već ima ovlašćenja da prati takve aktivnosti, što novi zakon čini izlišnim.