Nakon zločina koji je potresao Peru, predložena hemijska kastracija silovatelja

Svet 18. apr 202213:1212 komentara
Izvor: Jhonel Rodriguez Robles/Peru's Presidency/Handout via REUTERS

Vlada Perua saopštila je da predlaže hemijsku kastraciju za silovatelje maloletnika, adolescenata i žena, nakon slučaja otmice i silovanja trogodišnje devojčice koji je šokirao zemlju. „Dosta je bilo nasilja, seksualno nasilje nad decom ova Vlada neće tolerisati, niti će proći nekažnjeno. Bol ove porodice je i naš, osećam se ogorčeno zbog takve surovosti“, rekao je predsednik Perua Pedro Kastiljo.

Ovaj slučaj na severozapadu zemlje naveo je Peruance na razmišljanje, tako da bi država usvojila strožu javnu politiku za zaštitu ljudskih prava bespomoćnih, objašnjeno je saopštenju peruanskog predsednika, piše TVE.

Za sprovođenje predloga i legalizaciju ove vrste kazne, izvršnoj vlasti je potrebno odobrenje Kongresa, za šta je zatražila podršku parlamentaraca.

„Ne možemo da nastavimo da tolerišemo nasilne akte koji štete našem integritetu i uništavaju živote bespomoćnih ljudi“, rekao je Kastiljo.

Peruanski predsednik u odbranu ove mere tvrdi da je ona već legalna u zemljama kao što su Rusija, Sjedinjene Države (gde to dozvoljava sedam država), Poljska, Južna Koreja, Indonezija i Moldavija.

„Hemijska kastracija se sastoji u davanju lekova koji smanjuju libido i inhibiraju seksualnu želju. Primenjuje se kao metoda prevencije protiv seksualnog zlostavljanja, ali i kao kazna za one koji počine takva dela“, navodi se u saopštenju predsednika.

Komentari

Vaš komentar