Napredak Švedske i Finske, ali još nema odobrenja Turske za prijem u NATO

Svet 30. nov 202217:386 komentara
Izvor: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Švedska i Finska su postigle određeni napredak u ispunjavanju bezbednosnih zahteva Ankare, ali moraju da preduzmu "konkretne korake" da bi dobile odobrenje Turske za svoje stupanje u NATO, izjavio je u Bukureštu turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Turski ministar se u utorak na marginama sastanka NATO-a u Bukureštu sastao sa švedskim i finskim kolegom i rekao da su te dve države „preduzele neke korake da ispune svoje obaveze“, ali da „još nema konkretnog razvoja nekih pitanja, kao što su izručenje osumnjičenih koje traži Turska i zamrzavanje imovine terorista. Podsetili smo te države da na kraju treba ubediti turski narod i turski parlament“ da bi ih Ankara pustila u NATO.

Turska nije podržala pristupanje Švedske i Finske NATO-u, optuživši ih da ignorišu pretnje oslobodilačkih kurdskih i drugih organizacija koje ;Turska ;smatra teroristima, i da tim osobama deecenijama pružaju utočište.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je, međutim, posle sastanka s Čavušogluom da je „napredak napravljen“ u pogledu članstva u NATO-u i da će uskoro otputovati u Tursku, te da će „verovatno na kraju doći do tačke u kojoj turski parlament ratifikuje“ pristupanje Švedske i Finske.

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto rekao je posle sastanka sa svojim turskim kolegom da su razgovarali „u konstruktivnom duhu“ i da je „dobio ;potvrdu iz Turske da je Finska ispunila uslove koji su od nje traženi“. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je uveren da će se dve nordijske zemlje uskoro pridružiti alijansi i da proces za to „ide rekordnom brzinom“.

„Turska, Švedska i Finska se direktno angažuju, kao i sa NATO-om, kako bismo bili sigurni da su zabrinutosti Turske u potpunosti rešene, medju kojima je i zabrinutost za njenu bezbednost. Taj proces ide napred i veoma sam uveren da će Finska i Švedska uskoro biti formalno nove članice alijanse“, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da je „vreme da dočekamo te države kao punopravne članice Alijanse“. Pošto je Rusija u februaru upala u Ukrajinu, Švedska i Finska su, uplašene da bi Rusija mogla i njih da napadne, napustile dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnele zahtev za članstvo u Alijansi.

Parlamenti Turske i Mađarske tek treba da ratifikuju podršku dok je ostalih 28 država NATO-a to već učinilo.

Komentari

Vaš komentar