NASA objašnjavala neobične pojave na nebu: Vidiš NLO, a ono balon Barta Simpsona

Svet 01. jun 202300:05 10 komentara
Screenshot/ Pentagon

Američka agencija za svemir, NASA, održala je prvi javni skup o neidentifikovanim letećim objekatima (NLO), godinu dana pošto je pokrenula studiju o neobjašnjivim susretima sa njima, i iznela tvrdnju da ništa ne skriva i da "apsolutno ne postoje uverljivi dokazi da vanzemaljski život ima veze" sa NLO-ima.

Američka svemirska agencija prenosila je četvoročasovno saslušanje na kojem je učestvovao nezavisni panel stručnjaka koji su obećali da će biti otvoreni.

Tim uključuje 16 naučnika i drugih stručnjaka koje je odabrala NASA, uključujući penzionisanog astronauta Skota Kelija, prvog Amerikanca koji je proveo skoro godinu dana u svemiru.

„Želeo bih da ovo naglasim ponosno i glasno: Apsolutno ne postoje uverljivi dokazi da vanzemaljski život ima veze s neidentifkovanim objektima“, rekao je Den Evans iz NASA posle sastanka.

Ipak, kako ukazuje Asošijeted pres, stotine pitanja koja je postavila javnost bile su obojene skepsom i skrenula su u – teorije zavere.

NASA je pokrenula studiju da bi ispitala ono što naziva NAP (UAPS), to jest neobjašnjive anomalične pojave na nebu, u svemiru ili pod morem.

Optičke iluzije mogu da objasne nešto od toga, rekao je astronaut Keli, bivši vojni pilot, i prisetio se leta vojnog lovca tipa Tomket u oblasti Virdžija Biča od pre nekoliko godina, tokom kojeg je radarista na zadnjem sedištu aviona stekao utisak da su proleteli pored NLO.

„Ispostavilo se da je to bio balon u obliku Barta Simpsona“, rekao je Keli i dodao: „Prema mom iskustvu, senzori imaju iste probleme kao i ljudske oči.“

Evans iz NASA je ukazao da je živi onlajn prenos sastanka doveo do značajnog „trolovanja“, uz „onlajn zlostavljanje“ nekoliko članova odbora-učesnika skupa, i da uznemiravanje odvlači pažnju od naučnog procesa i pojačava stigmu koja okružuje temu.

„Samo rigorozan pristup utemeljen na dokazima omogućava odvajanje činjenica od fikcije“, rekao je Evans.

U istraživanje nisu uključeni nikakvi tajni vojni podaci, poput bilo čega oko sumnjivih špijunskih balona iz Kine koji su ove godine primećeni kako lete iznad SAD.

Sastanak je održan u sedištu NASA u Vašingtonu, a javnost je učestvovala na daljinu, onlajn.

Završni izveštaj panela stručnjaka se očekuje do kraja jula.