Nastavljaju se borbe za Harkov, dok Putin tvrdi: „Za sada ne planiramo da zauzmemo grad“

Svet 17. maj 202421:30 22 komentara

Borbe oko Harkova sve su žešće, dok predsednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da mu drugi po veličini ukrajinski grad za sada nije u planu. Ukrajina dronovima nastavalja da napada ruske rafinerije.

Ruska vojska prišla je na nekoliko desetina kilometara od Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini. Međutim, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je front stabilizovan i da je ruska vojska zaustavljena na prvoj liniji odbrane.

Ipak, u okolini Harkova nastavljena je evakuacija lokalnog stanovništva

Pročitajte još:

Ruski predsednik Vladimir Putin pak tvrdi da za sada ne planira da zauzme Harkov, kao i da vojska napreduje po planu.

„Što se tiče toga što se dešava na Harkovskom pravcu i to je njihova krivica. Jer su oni gađali i nastavljau da gađajuj civilne objekte u prigraničnim oblastima uključujući i Belgorod. Civili tamo ginu. Gađaju po centru, po stambenim blokovima, i ja sam rekao ako se to nastavi mi ćemo biti prinuđeni da napravimo zonu bezbednosti, tampon zonu. To i radimo“, kaže Vladimir Putni predsednik Rusije.

Ukrajinska vojska objavila je snimak za koji tvrde da pokazuje udare po ruskim trupama na harkovskom frontu.

Pojavio se i snimak napada na rafineriju u ruskom crnomorskom gradu Tupse. Vidi se kako se dron zabija u postrojenje koje već gori.

Takođe, ukrajinski mediji izveštavaju a satelitski snimci pokazuju, da je Ukrajina pogodila ruski vojni aerodrom Belbek na okupiranom Krimu.

Ruski ambasador u Londonu je poručio da je Velika Britanija de fakto učesnik rata u Ukrajini, dok je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da su i SAD u indirektnom ratu sa Rusijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare