Nastavljeno suđenje Netanjahuu, ispred suda njegovi protivnici i pristalice

Svet 05. apr 202111:43 > 11:44
Suđenje Netanjahuu
Anadolija/Mostafa Alkharouf

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu vratio se u ponedeljak na jerusalimski sud gde se protiv njega nastavlja suđenje za korupciju uvodnim rečima i izvođenjem svedoka. Ispred zgrade uz pojačane policijske snage okupili su se Netanjahuovi protivnici koji drže veliki natpis "Ministar kriminala". Okupilo se i mnoštvo premijerovih pristalica.

Netanjahu (71), prvi je premijer na dužnosti u izraelskoj istoriji kojem se sudi. Optužen je za primanje mita, prevaru i povredu poverenja u trima odvojenim slučajevima.

Povezane vesti

Tužioci optužuju Netanjahua da je sistematski primao skupe poklone i nastojao da poboljša medijsko izveštavanje o sebi u zamenu za usluge.

Zadnji put pojavio se na jerusalimskom okružnom sudu u februaru, kad je formalno opovrgnuo sve optužbe protiv sebe.

Glavna tužiteljka Lijat Ben-Ari u ponedeljak je počela da iznosi slučaj, rekavši da je Netanjahu zloupotrebio velika ovlašćenja u lične svrhe i obezbeđivao pogodnosti medijima, kako bi mu pomogli da ponovo bude izabran.

Prema medijskim izveštajima, Ben-Ari je u svom govoru naglasila da su svi jednaki pred zakonom i da se dokazi u optužnici protiv Netanjahua temelje na čvrstim osnovama.

Izraelski čelnik s najdužim stažom bio je prisutan za vreme izlaganja tužiteljke, a zatim je napustio sudnicu.

Svedočenje i saslušanje svedoka trebalo bi takođe da počne danas. Očekuje se da će svake sedmice suđenja govoriti tri svedoka.

Suđenje Netanjahuu
Anadolija/Mostafa Alkharouf

Među ostalim optužbama, Netanjahu se sumnjiči da je dodelio beneficije telekom divu Bezeku dok je držao portfelj ministarstva komunikacija, za vreme premijerskog mandata.

Zauzvrat, navodno je informativna stanica Walla u vlasništvu Bezeka povoljno izveštavala o Netanjahuu.

Bivši izvršni direktor Walle Jan Ješua prvi je svedok koji je ispitan na suđenju.

Uz istragu o Bezeku pokrenuta su još dva slučaja.

U jednom je Netanjahu optužen da je pregovarao s izdavačem kritičkog lista Jediot Ahronot kako bi list poboljšao svoje izveštavanje o njemu, u zamenu za slabljenje pronetanjahuovskog lista Izrael Hajom.

On i njegova supruga Sara navodno su između oktobra 2011. i decembra 2016. od izraelskog filmskog producenta Arnona Milčana i i australijskog biznismena Džejmsa Pakera „stalno opskrbljivani“ kutijama skupih cigara i šampanjca, kao i drugim poklonima u vrednosti od ukupno 192.000 dolara.

Zauzvrat, Netanjahu se, između ostalog, sumnjiči da je intervenisao u korist Milčanova oslobađanja od poreza te da mu je sredio američku vizu.

Komentari

Vaš komentar