NATO će rasporediti 40.000 vojnika na istočnom krilu i povećati njihovu gotovost

Svet 24. mar 202215:08 > 16:22 20 komentara
REUTERS/Yves Herman

Lideri NATO dogovorili su se na samitu u Briselu da ojačaju odbranu na svom istočnom krilu, kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajini. "Aktivirali smo odbrambene planove NATO, rasporedili elemente NATO snaga za odgovor, kao i 40.000 vojnika na našem istočnom krilu", naveli su lideri NATO u zajedničkom saopštenju. Na konferenciji za novinare posle samita generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg je poručio i da će NATO pomoći Ukrajini da se odbrani od nuklearnih i bioloških pretnji.

Takođe će biti raspoređene četiri dodatne multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Povezane vesti

„Naše mere ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalatorne. Sada ćemo ubrzati transformaciju NATO u skladu sa opasnijom strateškom realnošću… takođe ćemo ojačati naše dugoročno odvraćanje i odbrambeni stav i, i dalje razvijati spremnost snaga u punom kapacitetu i sposobnosti neophodnih za održavanje kredibilnog odvraćanja i odbrane. Ovi koraci će biti podržani poboljšanim vežbama, sa povećanim fokusom na kolektivnu odbranu i međusobnu saradnju“, navodi se u saopštenju NATO.

Dodali su da je „ruski rat protiv Ukrajine ugrozio mir u Evropi i izazvao ogromnu ljudsku patnju i razaranje“, označivši ga kao najozbiljniju pretnju po bezbednost evro-atlantske alijanse decenijama unazad.

Najoštrije su osudili rusku invaziju na Ukrajinu i pozvali ruskog predsednik Vladimira Putina da odmah okonča rat i povuče vojne snage iz Ukrajine, kao i Belorusiju da okonča svoje saučesništvo.

„Ruski napad na Ukrajinu preti globalnoj bezbednosti. To je napad na međunarodne norme, koji čini svet manje bezbednim. Putinova eksalatorna retorika je neodgovorna i destabilišuća“, navodi se u saopštenju.

Istakavši da „Ukrajina ima fundamentalno pravo da se brani“, izrazili su punu solidarnost sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, vladom Ukrajine i hrabrim ukrajinskim građanima koji brane svoju domovinu.

Pozvali su sve države, uključujući i Kinu da se drže međunarodnih principa, uključujući i principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, da se uzdrže od podrške ruskom ratu na svaki način i da se uzdrže od bilo koje akcije koja može da pomogne da Rusija zaobiđe sankcije.

Izrazili su zabrinutost zbog nedavnih komentara kineskih zvaničnika, pozvavši Kinu da prestane da širi lažne narative Kremlja, posebno o ratu u Ukrajini i NATO, i da promoviše mirno rešenje sukoba.

Stoltenberg: Pomoći ćemo Ukrajini da se odbrani od nuklearnih i bioloških pretnji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na današnjoj konferenciji za novinare posle samita lidera severnoatlantske alijanse u Briselu ocenio rusku invaziju na Ukrajinu kao najveću pretnju za bezbednost u jednoj generaciji.

Ljudi u Ukrajini su pokazali hrabrost i odlučnost da se bore za svoju bezebdnost i budućnost, kazao je Stoltenberg i dodao da je NATO uz njih.

On je kazao da će na kopnu NATO svakako povećati broj vojnika na istočnoj strani alijanse, a oni će biti u povišenoj pripravnosti. Kada se radi o vazdušnim snagama, biće raspoređeno više aviona, a na moru više nosača aviona, podmornica i ratnih brodova, i to na stalnoj bazi.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Takođe će biti ojačana sajber odbrana, a NATO će pomoći Ukrajini da se odbrani od nuklearnih i bioloških pretnji.

Stoltenberg je kazao i da NATO partneri koordiniraju napore kada se radi o energetskoj bezbednosti, što uključuje diversifikaciju izvora snabdevanja i smanjenje zavisnosti od ruskog gasa i nafte.

Upitan da prokomentariše današnje obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je od NATO tražio veću vojnu pomoć, u tenkovima i avionima, on je kazao da „pažljivo“ slušaju Zelenskog, dodajući da će partneri alijanse obezbediti znatnu podršku Ukrajini, ali je nije želeo da ide u detalje o kojoj se opremi govorilo.

Naveo je da će NATO učiniti sve što može da podrži Ukrajinu oružjem, kako bi mogla da se brani.

Izrazio je i zabrinutost što Rusija pokušava da optuži Ukrajinu i njene saveznike da se pripremaju da koriste hemijsko oružje – naveo je da je optuživanje drugih način da se stvori preduslov da taj koji to tvrdi sam učini.

Istakao je da optužbe protiv Ukrajine i NATO saveznika nisu tačne.

Svako korišćenje hemijskog oružja bi „totalno promenilo prirodu ovog konflikta“ jer bi to bilo eklatantno kršenje međunarodnog prava i ekstremno opasno, kazao je Stoltenberg i dodao da to ne bi uticalo samo na ljude u Ukrajini, već potencijalno i na NATO zemlje, zbog širenja kontaminacije.

Podsetio je da je Rusija u prošlosti koristila hemijske agense.

Ovo pitanje ističe važnost da se rat okonča, ocenio je i dodao da je ovo „opasna situacija“.

Produžen mandat Stoltenbergu

NATO lideri složili su se danas da produže mandat Jensu Stoltenbergu na mestu generalnog sekretara za još godinu dana, dok zapadna alijansa nastavlja da odgovara na rusku invaziju na Ukrajinu.

Potvrđujući odluku na tvitu, Stoltenberg je rekao da je Zapad suočen sa najvećom bezbednosnom krizom i da stoji ujedinjen u nameri da održi alijansu jakom, a ljude bezbednim.

Stoltenberg je na toj poziciji od oktobra 2014.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare