NATO ponovo upozorio Rusiju zbog Ukrajine, Kremlj tvrdi da ne preti nikome

Svet 01. dec 202119:59 komentara

NATO ima mnoštvo opcija ako Rusija upotrebi silu protiv Ukrajine, uključujući ekonomske, finansijske i političke mere, poruka je ministara spoljnih poslova NATO posle dvodnevnog sastanka u Rigi.

NATO ministri, koji slede obaveštajne podatke i izveštaje vlade u Kijevu, po kojima Moskva sprema invaziju na Ukrajinu, ponovili su da bi takav potez imao dalekosežne političke i ekonomske posledice.

„Moramo da ostanemo na oprezu i da izbegnemo eskalaciju. Imamo širok spektar mogućnosti da osiguramo da Rusija bude suočena sa ozbiljnim posledicama ako ponovo upotrebi silu protiv nezavisne suverene nacije, Ukrajine“, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Upravo danas u Kijevu je objavljeno da je primirje na istoku zemlje između vojske i proruskih pobunjenika opet prekršeno.

„Živeli smo mirno. Granatiranje se dešavalo daleko od nas, ali ovo je bilo blizu i zastrašujuće“, kaže Olga iz Donbasa.

Iz izveštaja zaraćenih strana nije jasno ko je prekinuo primirje. ali granatiranje je trajalo danas oko 3 popodne duže od pola sata.

„Moramo da priznamo da bez naše vojske nećemo moći da zaustavimo rat. Moramo reći i istinu da rat ne možemo da zaustavimo i bez direktnih pregovora sa Rusijom. Ne plašim se razgovora sa Putinom. Zahvalni smo državama koje podržavaju Ukrajinu“, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ukrajina je pozvala NATO da uvede Rusiji nove ekonomske sankcije, kako bi se sprečila invazija, ali za sada je sve ostalo na obećanjima o podršci. I šef diplomatije EU je pozvao Moskvu da povuče trupe sa granice sa Ukrajinom.

„Mi ćemo stajati čvrsto i odlučno uz Ukrajinu pred svakim pokušajem podrivanja njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, istakao je Borel.

Ukrajina šalje vojne snage u konfliktnu zonu u Donbasu, upozorila je zvanična Moskva. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je situacija u Donbasu „unutrašnje pitanje Ukrajine“ i da ono jedino može da bude rešeno među Ukrajincima. Krizu na granici Rusija smatra delom scenarija koji se piše u Vašingtonu.

„Pogledajte samo koliko se približila ruskim granicama vojna infrastruktura Severnoatlantske alijanse. Mi to shvatamo više nego ozbiljno. Ponavljam da nismo mi ti koji nekome pretimo“, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je najavio da će u razgovorima sa SAD i njihovim saveznicima zatražiti garancije da neće biti daljeg širenja NATO na istok, jer usmena obećanja na tu temu nisu održana.

Analitičari posle dvodnevnog samita NATO ministra konstatuju da Ukrajina nije dobila mnogo više od verbalne podrške i da je Moskva, ukoliko se odluči na vojnu intervenciju u Ukrajini, već uračunala rizike te politike.

Neki stručnjaci traže mnogo više, naoružavanje Ukrajine i razmeštanje trupa NATO na ruske granice, piše Dojče Vele.