NATO: Rusija obmanjuje svet tvrdnjama o povlačenju vojske

Svet 17. feb 202213:4215 komentara
rusija vojne vežbe
Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

NATO je optužio Rusiju da obmanjuje svet tvrdnjama o povratku dela vojske u baze, navodeći da je Moskva povećala broj vojnika na granici sa Ukrajinom za 7.000.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da je u poslednjih 48 sati, suprotno tvrdnjama Kremlja, raspoređeno još 7.000 vojnika.

POVEZANE VESTI:

„Posledice masovnog gomilanja, skoro 60 odsto ruskih kopnenih borbenih snaga na granici suverene nacije, donetiće suprotan efekat“, rekao je Volas uoči sastanka Alijanse u Briselu.

Zvaničnik američke administracije rekao je u sredu da je Rusija nagomilala oko 150.000 vojnika u blizini ukrajinske granice što je izazvalo zabrinutost da je napad neminovan.

Moskva je nekoliko puta ove nedelje objavila da je povukla deo vojnika posle vojnih vežbi, a kao dokaz obljavljen je video kako snage navodno napuštaju Krim.

Jedna komercijalna kompanija za satelitsko snimanje, koja prati nagomilavanje ruske vojske, objavila je nove snimke koji pokazuju pojačanu rusku vojnu aktivnost u blizini Ukrajine, uključujući novi pontonski most i poljsku bolnicu u Belorusiji.

Takođe se navodi da je deo trupa napustio aerodrom u Belorusiji, ali nije poznato gde su otišle.

Komentari

Vaš komentar