Navaljni izgubio 15 kilograma, preti mu prisilno hranjenje

Svet 12. apr 202115:412 komentara
Aleksej Navaljni
Izvor: Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Uprava zatvora u kojem je smešten Aleksej Navaljni preti da će ga prisilno hraniti, pošto kritičar Kremlja štrajkuje glađu usled čega je izgubio 15 kilograma od dolaska u zatvor prošlog meseca, poručili su saveznici zatvorenog opozicionog lidera.

Navaljni je težak 77 kilograma, što je osam kilograma manje od težine na početku štrajka glađu i 15 kilograma manje od težine u trenutku dolaska u kaznenu koloniju, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu Alekseja Navaljnog.

„Uvidevši ozbiljnost štrajka glađu, uprava preti da će početi prisilno hranjenje svakog dana. Istovremeno, Aleksej je premešten s medicinskog odeljenja“, dodaje se u objavi.

Saveznici Navaljnog tvrde da uprava zatvora ne dopušta da zatvorenika pregleda spoljni lekar.

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina krajem marta počeo je štrajk glađu tražeći da u zatvoru dobije primerenu lekarsku negu zbog akutnog bola u leđima i nogama.

Kremlj je odbio da komentariše zdravstveno stanje Navaljnog objasnivši da je to stvar državne zatvorske službe. Ta služba ranije je kazala da Navaljni prima potrebnu terapiju.

Navaljni je pritvoren u februaru i osuđen je na tri i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Amnesti: Rusija dovodi Navaljnog u situaciju spore smrti

Amnesti internešenel (Amnesty International) je prošle nedelje utvrdio da Navaljni, koji je prošle godine otrovan nervnim agensom novičokom, sada pati od nedostatka sna i da u zatvoru nema lekara kojem može da veruje.

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju da prikriju šta se zapravo događa s njim”, kazala je tada za Rojters glavna sekretarka Amnestija Agnes Kalmar.

Komentari

Vaš komentar