Navaljni opisuje svoj dan u zatvoru: Šivenje i edukativne seanse

Svet 01. jul 202220:04 komentar
Aleksej Navaljni
Tanjug/AP Photo/Kirill Zarubin

Glavni ruski opozicionar Aleksej Navaljni ispričao je svoj dnevni raspored u zatvoru sa maksimalnim obzbeđenjem gde je prebačen, sa radionicama šivenja i "edukativnim seansama" pod slikom Vladimira Putina.

Posle stupanja na snagu nove sudske presude, glavni protivnik Kremlja je sredinom juna prebačen u zatvor koji se nalazi oko 250 kilometara istočno od Moskve i koji je poznat po lošem tretmanu zatvorenika.

U poruci objavljenoj preko Instagrama Navaljni govori o svom rasporedu sa ustajanjem svakog jutra u 6.00 i radu u radionici za šivenje u toj ustanovi.

„Mi provodimo sedam sati pred mašinom za šivenje, sedeći na tabureu koji je niži od nivoa kolena“, rekao je Navaljni.

Pošto ne zna da šije on mora da se podvrgne „edukativnim aktivnostima“ koje se sastoje u tome da se „sedi satima na klupi ispod Putinovog portreta“.

„Ne znam šta tom vrstom aktivnosti može da se ‘obrazuje’, osim možda da se unište leđa“, komenarisao je on.

Subota je, rekao je, radni dan od pet sati, a onda mora i dalje da se sedi na klupi pod portretom.

Nedelja je „dan odmora“, ali je potrebno ponovo se vratiti na klupu „tokom deset sati“.

Pored te grube svakodnevnice Navljni kaže da ostaje optimista i da je napamet naučio na engleskom delove Šekspirovog Hamleta.

„Zatvorenici koji rade sa mnom kažu da kad zatvorim oči i mumljam stvari na šekspirskom engleskom kao da prizivan demone“, rekao je Navaljni.

„Ali to mi čak ni ne pada na pamet, jer prizivanje demona bi bilo kršenje unutrašnjih propisa“, rekao je on, koji redovno optužuje zatvroske vlasti da mu pripisuju fiktivne prestupe da bi zaoštrili njegove zatvorske uslove.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj. Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode dok je bio van Rusije.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora, za prevaru i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Nova presuda protiv Navaljnog doneta je u vreme oštrog obračuna Kremlja sa njegovim pristalicama, drugim opozicionim aktivistima i nezavisnim novinarima.