Navaljni uhapšen odmah po sletanju na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi

Svet 17. jan 202116:29 > 22:43 35 komentara
Navaljni
KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Ruska policija privela je 17. januara opozicionog političara Alekseja Navaljnog na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo”, neposredno nakon što je sleteo avionom iz Nemačke, javlja engleski sajt Radija Slobodna Evropa. Ruske vlasti zatvorile su moskovski aerodrom "Vnukovo" za dolazne letove samo nekoliko minuta pre očekivanog dolaska aviona, u kom se nalazio Navaljni, na taj aerodrom.

U aviokompaniji “Pobeda Airlines”, u čijem avionu je Navaljni, rekli su da je avion bio u proceduri za prizemljenje. Njegov let iz Berlina preusmeren je sa jednog moskovskog aerodroma na drugi (Šeremetjevo), nakon što su se njegove pristalice okupile na aerodromu Vnukovo. Rasproređena je policija na tom aerodromu, nakon čega je njegov let preusmeren na Šeremetjevo, gde je uhapšen.

Povezano:

Njegovom advokatu, koji je putovao s njim, nije bilo dozvoljeno da ga prati nakon hapšenja, javlja RSE.

Oko aerodroma Vnukovo prethodno su postavljene metalne barijere. Ruski mediji izveštavaju da je nekoliko aktivista, uključujući i ključnog saradnika Navaljnog, Ljubova Sobola uhapšeno tamo.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmuš postavila je na društvene medije fotografije policijskig automobila na aerodromu.

Navaljni je bio u Nemačkoj na višemesečnom lečenju zbog trovanja za koje je optužio ruske vlasti.

Navaljni je u sredu najavio da će se vratiti, uprkos pretnjama ruskih vlasti da će ga ponovno staviti iza rešetaka. Ispred terminala 5 aerodroma Berlin Brandenburg (BER) u Šenfeldu, jugoistočno od Berlina, pred let Navaljnija okupili su se novinari i pristalice, a on je dok se ukrcavao na avion rekao da je vrlo srećan.

Navaljni se vraća u Moskvu nakon što je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj oporavljajući se od trovanja nervnim gasom „novičokom“.

Kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina pozlilo je 20. avgusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsk, a Navaljni je hitno prebačen u bolnicu, gde je proveo dva dana pre nego što je poslat na lečenje u Berlin.

Navaljni je 22. avgusta hitno prebačen u bolnicu Šarite u Berlinu. Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert 2. septembra je kazao kako je Navaljni otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka, a dve nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francusoj potvrdile su da je Navaljni otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

Bolnica Šarite je 7. septembra saopštila da se Navaljni oporavlja i da više nije u komi. Njegov tim je ranije tvrdio kako je materija iz grupe novičok pronađena i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio. Navaljni je iz bolnice u Berlinu otpušten 23. septembra.

Navaljni Navaljni
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Navaljni Navaljni
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Navaljni Navaljni
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Na aerodromu u Moskvi uhapšeni Navaljnovi saradnici

Nekoliko saradnika Navaljnog, dok je leteo u avinou iz Berlina za Moskvu, uhapšeno je na moskovskom aerodromu gde su se okupili da ga dočekaju, izjavio je jedan od saradnika Navaljnog.

„Uhapšeni su Ljubov Sobol, Ruslan Čavedinov, saradnici Ilija Pahomov i Konstantin Kotov, advokat Aleksej Molokojedov i direktorka kampanje Anastasija Kadetova“, naveo je na Tviteru jedan od saradnika Navaljnog Ivan Jdanov.

Opozicioni list Novaja Gazeta preneo je da je uhapšen novinar lista na moskovskom aerodromu Vnukovo, gde tokom večeri treba da sleti avion sa Navaljnim.

Prema pisanju MBKh Media, na aerodromu je uhapšeno oko deset osoba.

Ruske vlasti su ranije pozvale građane da ne učestvuju na „nedozvoljenom javnom okupljanju“ na aerodromu, gde se trenutno nalazi oko 200 pristalica Navaljnog kao i policijske snage za rasturanje demonstracija.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos pretnji zatvorskom kaznom.

Avion sa Navaljnim i njegovom suprugom Julijom poleteo je oko 15.00 sa berlinskog aerodroma.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Ruska zatvorska služba saopštila je nedavno da namerava da uhapsi Navaljnog ako se vrati u Rusiju jer nije poštovao obaveze o uslovnoj zatvorskoj kazni koja mu je izrečena 2015. godine.

Navaljni je nekoliko nedelja bio u komi, a od kada se oporavio, optužio je u nekoliko navrata predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

Komentari (35)

Vidi sve komentare