Navaljni prebačen u strogu samicu, još šest meseci bez poseta

Svet 01. feb 202317:435 komentara
Reuters/ Yulia Morozova/ File Photo

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u pritvoru, saopštio je da je premešten u strogu samicu, u kojoj će mu u narednih šest meseci biti zabranjeno da ima posetioce.

„U poslednjih osam meseci nisam imao nijednu posetu, a juče mi je rečeno da ću biti prebačen u samicu na maksimalni mogući rok od šest meseci“, objavljeno je na Tviter profilu Navaljnog koji uređuju njegovi saradnici.

„Tamo nisu dozvoljene nikakve posete. To znači više od godinu dana bez posete za mene. Čak i manijaci i serijske ubice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posetu, samo ja nemam“, navodi se u objavi.

Navaljni je pritvoren u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem u Melehovu, oko 250 kilometara udaljenosti od Moskve. Njegove pristalice navode da mu se zdravlje značajno pogoršlo nakon što je desetak puta prebačen u samicu.

Aleksej Navaljni je uhapšen pre dve godine, posle povratka u Rusiju iz Nemačke gde je lečen od trovanja nervnim toksinom iz sovjetskog perioda. Oko 500 medicinskih radnika je prošlog meseca poslalo otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće lekarske posete.

List Insajder, koji izlazi van Rusije, preneo je reči advokata Vadima Kobzeva koji tvrdi da je njegov klijent izgubio sedam kilograma u zatvoru i da ima bolove u stomaku zbog „ogrmonih doza“ antibiotika.

Kako navodi Rojters, bivši advokat, a sada opozicioni aktivista Navaljni osuđen je na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dve različite optužbe za prevaru, za koje on kaže da su izmišljene kako bi ga ućutkali, a njegova antikorupcijska nevladina organizacija je zabranjena kao ekstremistička.

Komentari

Vaš komentar