Navaljni proglašen krivim za prevaru, osuđen na još devet godina zatvora

Svet 22. mar 202209:22 > 13:58 20 komentara
Aleksej Navaljni
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni oglašen je krivim za prevaru "posebno velikih razmera" i osuđen na devet godina zatvora u strogo čuvanom zatvorskom objektu.

„Navaljni je počinio prevaru, tačnije prisvojio je tuđu imovinu služeći se obmanom“, rekla je ranije danas sudija Margarita otova u presudi, prenosi Tass.

Sud je utvrdio krivicu Navaljnog za sve četiri tačke optužnice za „prevaru posebno velikih razmera“ koje su mu stavljene na teret. On je optužen i za nepoštovanje suda.

Državno tužilaštvo je na ročištu 15. marta zatražilo od suda da proglasi Navaljnog krivim po svim tačkama optužnice i osudi ga na 13 godina zatvora i novčanom kaznom od 1,2 miliona rubalja.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu, negirajući njegovu krivicu.

Prema optužnici, Navaljni je stvorio organizovanu grupu koju su činili njegovi saradnici Leonid Volkov, Roman Rubanov i drugi saučesnici, koja je prikupljala novac od neograničenog broja ljudi za aktivnosti „Fonda za borbu protiv korupcije“, „Fond za zaštitu prava građana“ i „Štab Navaljnog“, kao kao i predsedničke kampanje 2018 .godine.

Na teret mu se stavlja da je umesto statutarnih aktivnosti nevladinih organizacija koje je organizovao, Navaljni novac trošio na ekstremizam i lične potrebe.

Navaljni već služi kaznu zatvora od 3,5 godine jer je prekršio uslovnu kaznu dok je bio u bolnici, prenosi BBC.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare