Navaljni se ne kaje zbog povratka u Rusiju, sunarodnicima kaže – ne plašite se

Svet 17. jan 202212:41 3 komentara
HANDOUT / MOSCOW'S PREOBRAZHENSKY DISTRICT COURT / AFP

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je na godišnjicu hapšenja da se ni jedan sekund nije kajao zbog povratka u Rusiju i pozvao je svoje sunarodnike da se ne plaše.

„Uradio sam to, ne žalim ni sekund“, napisao je Navaljni na Instagramu, povodom svoje borbe protiv Kremlja i povratka u zemlju posle više meseci provedenih u Nemačkoj, gde se lečio od trovanja, iako je postojala verovatnoća da će biti uhapšen.

„Posle godinu dana u zatvoru kažem vam da sam uzviknuo onima (koji su me tada podržavali) pred sudom: nemojte da se plašite“, rekao je opozicionar čije poruke se redovno objavljuju na društvenim mrežama.

Uz poruku, obljavljena je njegova slika u zatvorskom odelu, zajedno sa suprugom Julijom.

Navaljni se pored toga ponovo danas pojavio pred sudom, ovog puta radi razmatranja dve žalbe koje je uputio protiv zatvorske uprave.

Povezane vesti

Sud okruga Petuški u regionu Vladimir, gde je Navaljni u zatvoru, razmatrao je ta dva predmeta tokom prepodneva. Navaljni je prvom ročištu prisustvovao preko video veze, zatvoren u kavezu, prema snimcima nezavisnog onlajn portala Dožd.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Nemačkoj, posle teškog trovanja u Sibiru u avgustu prethodne godine za koje je rekao da je odgovoran predsednik Vladimir Putin.

Rusija nikad nije otvorila istragu o tom pokušaju ubistva, navodeći da nema nikakvih indicija da se o tome radi i optužujući Berlin da sa njom ne deli lekarske analize opozicionara.

Posle toga Navaljnom je izrečena kazna od dve i po godine zatvora zbog slučaja „pronevere“, koji je on okaraterisao kao politički.

Presuda je izazvala lavinu međunarodnih osuda i nove zapadne sankcije Moskvi.

Jedan od saradnika Navaljnog koji sada živi u izgnanstvu Leonid Volkov ocenio je na društvenim mrežama da će 17. januar ući u istoriju kao „početak kraja putinizma“.

Hapšenje Navaljnog podstaklo je više velikih demonstracija pre godinu dana, ali su one brzo brutalno zaustavljene.

Zatim je njegov pokret zabranjen zbog ekstremizma, dok opozicionari, mediji i nevladine organizacije, koje su kritične prema Kremlju, trpe rastući talas represije, prenosi Frans pres.

Komentari (3)

Vidi sve komentare