Navaljni se žali što u zatvoru mora da gleda državnu televiziju osam sati dnevno

Svet 26. avg 202115:37 16 komentara
Kirill Kudryavtsev/AFP

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni uporedio je ruski zatvor sa kineskim radnim kampom i požalio se da mora da gleda program državne televizije osam sati dnevno.

Navaljni, koji je izgradio političku karijeru kritikujući korupciju u Rusiji, služi kaznu u maksimalno obezbeđenom zatvoru u Pokrovu, 100 kilometara istočno od Moskve.

U prošlonedeljnom komentaru za Gardijan iz zatvora, Navaljni je pozvao Zapad da preduzme mere protiv korupcije u Rusiji i „slomi“ oligarhe.

Ove nedelje, Navaljni je za Njujork tajms rekao da je dane teškog rada u sovjetskim gulazima zamenilo ono što naziva „psihološkim nasiljem ispiranja mozga i propagande“.

„Zamislite nešto poput kineskog radnog logora gde svi marširaju u redu i gde su svuda kamere. Tu je stalna kontrola i kultura cinkarenja“, naveo je.

Rekao je i da stražari nadziru zatvorenike dok satima gledaju državnu propagandu i ne dozvoljavaju im da čitaju ili pišu i bude onoga ko zaspi.

Ipak, prenosi Gardijan, Navaljni je i dalje optimista u vezi režima Vladimira Putina, tvrdeći da će se jednog dana okončati.

„Pre ili kasnije ta greška će biti ispravljena i Rusija će krenuti demokratskim, evropskim putem razvoja, jednostavno jer to ljudi žele“, rekao je Navaljni u intervjuu za Njujork tajms koji je objavljen u sredu.

On je takođe ponovio kritike na račun SAD i evropskih vlada zbog sankcija Rusiji, za koje kaže da nanose više štete ljudima nego onima na vlasti.

Navaljni je početkom godine upućen na služenje zatvorske kazne od tri i po godine, jer je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom. Sud je saopštio da će u obzir uzeti vreme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, pa će on morati da odsluži kaznu od dve godine i osam meseci.

Ovog meseca je optužen za nova dela i ako bude proglašen krivim, preti mu tri godine zatvora, što znači da bi iz zatvora izašao posle 2024, odnosno posle predsedničkih izbora u Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare