Negativan odgovor SAD na zahtev Rusije da se Ukrajina ne primi u NATO

Svet 26. jan 202219:57 > 20:48 131 komentara

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nisu pozitivno odgovorili na zahtev Rusije da se "Ukrajina ne primi u NATO", te da nema promena u politici otvorenih vrata Alijanse.

Blinken je na konferenciji za novinare u američkom Stejt Departmentu potvrdio da su danas dali pisani odgovor na ruske sigurnosne ponude.

Povezane vesti

Navodeći da pojedinosti pisanog odgovora neće deliti s javnošću, Blinken je naglasio da žele da se diplomatija s Rusijom nastavi u okviru „dobrih namera“.

Blinken je naveo da su takođe objasnili područja u kojima bi mogli da rade i pronalaze zajednički jezik s Rusijom, i dodao:

„Identifikovali smo druga područja u kojima vidimo potencijal za poboljšanje saradnje. Ponudili smo Rusiji dodatni sporazum, uz New Start sporazum, za smanjenje strateškog naoružanja u Evropi, uključujući nuklearne projektile, da na taj način povećamo transparentnost i stabilnost“.

Ističući da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju bezbednost Ukrajine, Blinken je kazao da su Kijevu ove sedmice poslali 283 tone vojne pomoći, kao i da bi u narednim danima mogli da isporuče dodatne količine.

Dodao je da SAD nisu dale pozitivan odgovor na predlog Rusije o eventualnom neulasku Ukrajine u NATO i naveo da nema promena u politici otvorenih vrata Alijanse.

„Ponovili smo ono što smo govorili mesecima. Nastavićemo politiku otvorenih vrata NATO-a. Nema promene u našem stavu. Rasprava o politici otvorenih vrata nije nešto što bi SAD učinile jednostrano. Mislim da ne mogu biti jasniji od toga, nastavlja se politika otvorenih vrata. Ovo je naše opredeljenje“, poručio je šef Stejt Departmenta.

Dodao je da će obavestiti članove Kongresa o pisanom odgovoru Rusiji.

I NATO poslao odgovor Rusiji: Visoka cena napada na Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštiio je da je NATO poslao pisani odgovor na predlog Rusije o sporazumu.

„NATO je poslao pisane odgovore Rusiji. To smo uradili paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Ističući da bi sporove trebalo rešavati dijalogom i diplomatijom, Stoltenberg je predložio da NATO i Rusija međusobno ponovno otvore svoje kancelarije u Moskvi i Briselu.

Stoltenberg je takođe predložio da se postojeći vojni komunikacioni kanali u potpunosti koriste za smanjenje rizika, te da se uspostavi civilna „hitna linija“ za hitne slučajeve.

Navodeći da su spremni na pravi dijalog s Rusijom, Stoltenberg je pozvao Rusiju da ne koristi silu protiv drugih zemalja, kao i da povuče svoje vojnike iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije, ponovivši da svaka zemlja ima pravo da bira vlastite sigurnosne aranžmane.

Navodeći da žele razgovore o smanjenju rizika, transparentnosti i kontroli naoružanja, Stoltenberg je dodao da „kao prvi korak, predlaže međusobno informisanje o vežbama i nuklearnoj politici na Savetu NATO-Rusija. Takođe bio trebalo obnoviti Bečki dokument o vojnoj transparentnosti“.

Stoltenberg je podvukao da ne mogu i neće kompromitovati principe koji su temelj bezbednosti NATO saveznika i sigurnosti Evrope i Severne Amerike. Dodao je da će NATO nastaviti svoju politiku „otvorenih vrata“, dodajući takođe da će, ako Rusija napadne Ukrajinu to imati visoku cenu.

Komentari (131)

Vidi sve komentare