Neimenovani zvaničnik: SAD dostavile Kijevu podatke o lokaciji „Moskve“

Svet 06. maj 202218:34 5 komentara
REUTERS/Alexey Pavlishak/File Photo

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da su SAD dostavile Ukrajini obaveštajne podatke o lokaciji ruske krstarice "Moskva" pre udara kojim je potopljena, što je suprotno tvrdnjama Pentagona.

Zvaničnik je kazao da je Ukrajina sama odlučila da gađa i potopi najmoćniji brod ruske Crnomorske flote koristeći sopstvene rakete, ali je dodao da su SAD dale Kijevu „niz obaveštajnih podataka“, uključujući lokacije ruskih brodova koji napadaju ukrajinsku obalu sa mora, prenosi Asošiejted pres.

Povezane vesti

Ranije danas, portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je da SAD „nisu dostavile Ukrajini konkretne informacije za gađanje krstarice Moskva“, iako je priznao da Vašington redovno deli obaveštajne podatke sa Ukrajinom.

„Nismo bili uključeni u odluku Ukrajinaca da gađaju brod niti u operaciju koju su izveli. Nismo imali saznanja o nameri Ukrajine da gađa brod“, naveo je Kirbi.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je pojačala razmenu obaveštajnih podataka sa Ukrajinom, kojoj takođe isporučuje oružje i projektile kako bi se odbranila od ruske invazije.

Bela kuća je pod pritiskom republikanaca da u većoj meri podrži otpor Ukrajine, dok ankete pokazuju da neki Amerikanci misle da Bajden nije dovoljno čvrst prema Rusiji.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare