Nema popuštanja zahtevima sindikata, francuska vlada usvojila reformu penzija

Svet 23. jan 202316:262 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Francuska vlada usvojila je na sastanku Saveta ministara reformu penzija, pokazujući rešenost da ide do kraja bez popuštanja prema zahtevima sindikata, koji nameravaju da nastave proteste i štrajkove protiv vodećeg projekta predsednika Emanuela Makrona.

Ministar za rad Olivije Diso izjavio je posle sastanka da neće biti pomeranja starosne granice za odlazak u penziju i da će ostati kao u predloženoj reformi, odlazak sa 64 godine.

Sindikati i deo opozicije najviše osporovaju tu zakonsku starosnu granicu, koja je do sada bila 62 godine.

POVEZANE VESTI:

Posle prvog dana štrajka i protesta širom Francuske održanog u četvrtak, kada se okupilo između jedan i dva miliona ljudi, vlasti pokušavaju da minimiziraju proteste, već navode da se drže plana. Francuska vlada se nada da će rasprava u parlamentu biti brza i da bi reforma mogla da stupi na snagu već narednog leta.

Naredno veliko okupljanje Francuza protiv reforme zakazano je za 31. januar.

Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je zakonska starosna granica za odlazak u penziju najniža, a da penzijski sistemi nisu potpuno uporedivi. U Nemačkoj, Belgiji ili Španiji odlazak u penziju je sa 65 godina, a sa 67 u Danskoj. To pomeranje starosne granice nije popularno u stanovništvu, jer se prema anketama, 68 odsto Francuza tome protivi.

Francuska je doživela niz velikih reformi penzija poslednjih 30 godina kako bi odgovorila na starenje stanovništva i pogoršanje finansijske situacije svojih fondova. Gotovo svaki put kada je najavljeno pomeranje starosne granice, u Francuskoj su bili protesti.

Komentari

Vaš komentar