Nemačka 1. jula ukida upozorenje za putovanja u većinu zemalja

Svet 11. jun 202114:59 5 komentara
STEFANIE LOOS / AFP

Nemačka će 1. jula ukinuti upozorenje za putovanja u većinu zemalja, osim za države u kojima je i dalje visok nivo infekcija kovid-19, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Možemo da ukinemo opšte upozorenje putnicima na rizična područja gde je učestalost (virusa) tokom sedam dana manja od 200. Ova mera primenjivaće se od 1. jula i širom sveta“, naveo je u saopštenju šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

Povezane vesti

Ta simbolična mera olakšaće putovanja i turizam u letnjoj sezoni.

„Na mnogim mestima broj zaraženih opada, a sve više građana se vakciniše. Posle dugih meseci zatvaranja možemo se radovati povratku u određenu vrstu normalnosti, a to se odnosi i na putovanja“, dodao je ministar, ali je pozvao na oprez i poštovanje sanitarnih pravila.

Upozorenje, praćeno ograničenjima, ipak ostaje na snazi za zemlje koje i dalje imaju veliki broj zaraženih i veliku učestalost sojeva koronavirusa poput Velike Britanije ili Indije.

Ukidanje upozorenja za putovanja ne znači i ukidanje obaveznog negativnog testa na kovid-19, potvrde o vakcinaciji ili bilo koje druge mere koja je na snazi za putovanja iz Nemačke.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare