Nemačka istražuje hiljade slučajeva falsifikovanih potvrda o vakcinaciji

Svet 19. jan 202220:54 > 21:008 komentara
REUTERS/Ammar Awad

Nemačka policija istražuje hiljade mogućih slučajeva falsifikovanja potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa, javila je danas novinska agencija DPA.

Pročitajte još:

Podaci iz 16 nemačkih pokrajina pokazuju da je policija širom zemlje otvorila više od 12.000 takvih istraga, navodi agencija.

Broj istraga je naglo povećan u decembru, pošto su vlasti objavile nova ograničenja kojima su nevakcinisani uglavnom isključeni iz javnog života.

Osobama koje dostavljaju ili koriste lažne potvrde prete teške kazne, od novčanih i uslovnih zatvorskih do gubitka posla.

Tužioci su otvorili i istragu ubistva iz nehata, a osumnjičena je žena koja je koristila lažnu potvrdu o vakcinaciji kako bi mogla da nastavi da radi u staračkom domu, iako je živela sa članovima porodice obolelim od kovida.

Očekuje se da će nemački parlament uskoro početi debatu o opštoj obaveznoj vakcinaciji, iako zvaničnici priznaju da će proći još nekoliko meseci pre nego što ta mera stupi na snagu.

Oko 73 odsto stanovništva Nemačke je potpuno vakcinisano protiv korona virusa, dok je dodatnu dozu primilo oko 48 odsto.

Nemačka je danas prijavila novi rekordan broj novozaraženih. U prethodna 24 sata registrovane su 112.323 nove infekcije i 239 smrtnih ishoda od posledica zaraze koronavirusom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar