Nemačka legalizuje kanabis, ali otežava njegovu kupovinu

Svet 23. feb 202416:10 7 komentara
REUTERS/Nadja Wohlleben/File Photo

Nemački parlament podržao je novi zakon kojim se odobrava korišćenje kanabisa u rekreativne svrhe.

Kako prenosi BBC, prema ovom zakonu, svima starijima od 18 godina u Nemačkoj će biti dozvoljeno da poseduju znatnu količinu kanabisa, ali strogi propisi učiniće težom njegovu kupovinu.

Povezane vesti

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mestima biće legalno od 1. aprila.

Posedovanje do 25 grama biće dozvoljeno na javnim mestima, što odgovara desetinama jakih džointa. U privatnim kućama zakonska granica će biti 50 grama.

Već sad policija u nekim delovima Nemačke, poput Berlina, često zažmuri na pušenje u javnosti, mada je posedovanje ove droge u rekreativne svrhe ilegalno i može biti procesuirano.

Korišćenje kanabisa kod mladih iz godine u godinu raste, uprkos postojećem zakonu, kazao je ministar zdravlja Karl Lojterbah, koji podstiče ovu reformu.

Naveo je da se broj korisnika starih između 18 i 25 godina udvostručio u poslednjih deset godina.

On želi da suzbije crno tržište, zaštiti pušače od lošeg kanabisa i prekine tokove zarade organizovanih kriminalnih bandi.

Međutim legalni kanabis kafei neće odjednom nići širom zemlje.

Žestoka debata o dekriminalizaciji kanabisa već godinama besni u Nemačkoj, a grupe lekara izražavaju zabrinutost za mlade ljude, dok konzervativci kažu da će liberalizacija podstaći upotrebu droga.

Pušenje kanabisa u nekim oblastima, poput škola i sportskih terena i dalje će biti ilegalno. Ono što je ključno, tržište će biti strogo regulisano, tako da kupovina ove droge neće biti laka.

Od prvobitnih planova da se dozvole licencirane prodavnice i apoteke koje bi prodavale kanabis se odustalo zbog zabrinutosti iz EU da bi to moglo da odvede do rasta izvoza droge.

Umesto toga, postojaće nekomercijalni članski klubovi, koji će se zvati „kanabis društveni klubovi“, gde će se distribuirati ograničena količina droge.

Svaki klub će imati gornju granicu od 500 članova, konzumiranje kanabisa na licu mesta neće biti dozvoljena, a članstvo će biti dostupno samo za nemačke državljane.

Takođe će biti dozvoljeno da gajite sopstveni kanabis, ali sa maksimalno tri biljke po domaćinstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare