Nemačka nudi dodatni novac porodicama žrtava napada na OI u Minhenu 1972. godine

Svet 27. jul 202214:39 > 14:484 komentara
Nemačka, napad, Olimpijske igre, 1972. godina
Tanjug/AP Photo/Kurt Strumpf, File

Nemačka vlada nagovestila je da je spremna da isplati dodatnu odštetu porodicama 11 izraelskih sportista koje su ubili članovi palestinske terorističke grupe na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Rođaci i sportisti dugo su kritikovali način kojim su nemačke vlasti upravljale situacijom i posledicama napada. Zahtevi za dalju kompenzaciju pretili su da zasene planirani memorijalni događaj na 50. godišnjicu masakra.

Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u toku pregovori sa rođacima i da „ozbiljne posledice po preživele članove porodice žrtava u nematerijalnom i materijalnom smislu treba ponovo proceniti“.

„Planirana je ponuda za isplate preživelim rodjacima žrtava napada. Memorijalna cermonija na 50. godišnjicu treba da bude povod za jasnu političku klasifikaciju događaja iz 1972. godine“, rečeno je nemačkoj novinskoj agenciji dpa u ministarstvu.

Nije poznato koliko novca će biti ponuđeno porodicama žrtava.

Napad se dogodio 5. septembra 1972. godine kada je osmočlana palestinska grupa „Crni septembar“ ušla u zgradu u Olimpijskom selu u kojoj su bili smešteni izraelski sportisti i ubila dvoje, a devetoro zadržala kao taoce. U akciji spasavanja poginula su petorica sportista i šestorica trenera, kao i jedan nemački policajac.

Cilj napada bio je da se puste 232 politička zatvorenika koje je držao Izrael, nemački teroristi Ulrike Majnhof i Andreas Bader i japanski terorista Kozo Okamoto.

Tokom akcije spasavanja ubijena su petorica terorista, a trojica su uhapšena.

Nemačka je odmah posle napada uplatila rodjacima žrtava oko 4,19 miliona maraka, odnosno oko dva miliona evra, navelo je ministarstvo. Agencija dpa prenela je da su rodjaci 2002. godine dobili još tri miliona evra.

U zahtevu za kompenzaciju od oko 40 miliona maraka navode se greške u policijskoj akciji, ali je zahtev odbačen zbog zastare.

Ilana Romano, udovica dizača tegova Josefa Romana, jednog od prvih ubijenih Izraelaca, rekla je u utorak televiziji Kan da je trenutna ponuda Nemačke „ponižavajuća“ i da su je rođaci žrtava odbacili.

„Ponuda je ponižavajuća, a mi ostajemo pri stavu da bojkotujemo ceremoniju. Nemačka nas je bacila psima. Maltretirali su nas 50 godina. Odlučili su da preuzmu odgovornost – vrlo lepo posle 50 godina“, rekla je Romano pozivajući na odgovarajuću nadoknadu porodicama, „a ne penije“.

Zahtevi da se objave ranije neobjavljeni dokumenti su ispunjeni prošlog meseca, kada su vlasti Bavarske navele da će objaviti sve tajne fajlove u toj južnoj nemačkoj državi.

Komentari

Vaš komentar