Nemačka pojačava patrole na granici sa Poljskom i Češkom da spreči ulazak migranata

Svet 27. sep 202317:21 2 komentara
Shutterstock/Manoej Paateel

Nemačka vlada saopštila je danas da će pojačati policijske patrole duž krijumčarskih ruta na granici sa Poljskom i Češkom u nastojanju da spreči ulazak sve većeg broja migranata u zemlju.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser je najavila da će nove mere stupiti na snagu odmah.

Saopštenje dolazi dan nakon što je u policijskim racijama u Nemačkoj pronađeno više od 100 sirijskih državljana u stanovima pretresanim u vezi sa lancem krijumčarenja.

Feserova nije otkrila nikakve detalje o tome koliko će graničnih pocajaca biti raspoređeno, ali je naglasila da neće biti postavljenje stalne granične kontrole na granici.

Ona je dodala da će nove granične kontrole biti uspostavljene u bliskoj saradnji sa Poljskom i Češkom.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner napisao je na društvenoj mreži Iks da će njegovo ministarstvo podržati najavljeno pojačanje granične kontrole sa dodatnim carinicima.

Veliki broj migranata iz zemalja kao što su Sirija, Avganistan i Turska pokušavaju da dođu u Nemačku kako bi podneli zahtev za azil. Gradovi širom Nemačke se žale zbog dolazaka sve većeg broja migranata, rekavši da im ponestaje mesta za smeštaj kao i mesta u vrtićima i školama.

Pored migranata Nemačka je takođe primila više od jednog miliona izbeglica iz Ukrajine koji su izbegli od rata u toj zemlji.

Gotovo četvrtina svih migranata koji stignu u Nemačku dolaze uz pomoć krijumčara na opasnim putevima preko Sredozemnog mora i preko Balkana, navodi Feserova.