Nemačka poklanja Češkoj još 15 tenkova leopard zbog pomoći Ukrajini

Svet 21. feb 202421:25 8 komentara
Shutterstock/Rasmus Christopher Franck

Nemačka je ponudila Češkoj na poklon još 15 tenkova leopard 2A4 kao zahvalnost za vojnu pomoć Češke Ukrajini, kao i povoljnu kupovinu još 15 tenkova, kazao je danas češki premijer Petr Fijala.

Ukupno bi Češka sa 15 tenkova poklonjenih prošle godine obezbedila za svoju armiju 42 tenka leopard uz ostale kompenzacije koje je dobila od saveznika u vrednosti od 760 miliona evra za 62 tenka, 131 borbeno pešadijsko vozilo, šest helikoptera i 16 sistema protivvazdušne odbrane. To je uglavnom staro rashodovano postsovjetsko oružje koje je vlada u Pragu od početka rata poslala Ukrajini.

„Češka je odobrila licence za komercijalni izvoz oružja vojne opreme i municije u Ukrajinu u vrednosti od 5,2 milijarde evra“, kazao je na konferenciji za novinare posle sednice vlade češki premijer.

U Češkoj je trenutno 384.000 ratnih izbeglica iz Ukrajine a od početka rata Češka je odobrila 590.000 privremenih azila Ukrajincima, dok medju izbeglicama od onih koji su u stanju da rade tri četvrtine je našlo zaposlenje, i doprinosi i porezi koje plaćaju državi veći su nego humanitarna pomoć koju ukrajinskim izbeglicama daje češka država.

Češka vlada je danas odlučila da produži na neodredjeno zabranu izdavanja viza državljanima Rusije i Belorusije koja je važila do 31. marta.

„Moramo, medjutim, da stvorimo uslove za predstavnike opozicije ili studente iz Rusije i Belorusije koji ne žele da imaju veze sa režimom u svojim zemljama, da mogu da studiraju i rade u Češkoj. U zabrani postoji niz izuzetaka“, kazao je češki premijer.

Ova zabrana ne važi za Ruse i Beloruse koji već imaju odobreni boravak u Češkoj ni za članove njihovih porodica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare