Nemačka policija uhapsila tri osobe osumnjičene da su kineski špijuni

Svet 22. apr 202411:39 1 komentar
N1

Policija u Nemačkoj je uhapsila tri osobe koje se sumnjiče da su špijunirale za Kinu prenoseći informacije o tehnologiji sa potencijalno vojnom upotrebom, saopštili su lokalni zvaničnici.

U saopštenju saveznog tužilaštva se navodi da su trojica nemačkih državljana optužena da su radili za kinesku obaveštajnu službu još pre juna 2022. godine kao i da su oni osumnjičeni i za kršenje nemačkih zakona o izvozu.

Jedan od uhapšenih koji je identifikovan samo kao Tomas R. je navodno radio kao agent zaposlenog u kineskom Ministarstvu državne bezbednosti (MSS) i u Nemačkoj je za tu osobu nabavljao informacije o „vojno upotrebljivim inovativnim tehnologijama“.

Pročitajte još:

Za to je, navode tužioci, koristio Herviga F. i Inu. F, par koji poseduje kompaniju u Dizeldorfu koja je korišćena za kontakt i rad sa nemačkim istraživačima.

Par je navodno sklopio ugovor o transferu istraživanja sa neidentifikovanom nemačkom kompanijom, a prvi korak je bio da se napravi studija za kineskog partnera o tehnologiji mašinskih delova koji bi mogli da se koriste za brodske motore, uključujući i one u bojnim brodovima.

Iza tog kineskog partnera stajao je rukovodilac Tomasa R. u MSS, a projekat je finansirala kineska država, tvrde u u tužilaštvu.

U trenutku hapšenja osumnji su bili u pregovorima u vezi daljih istraživačkih projekta koji bi mogli biti korisni za proširenje borbene snage kineske mornarice. Osumnjičeni su takođe uz finansiranje MSS nabavili specijalni laser i izvezli ga u Kinu bez dozvole, iako je po pravilima Evropske unije klasifikovan kao instrument „dvostruke namene“.

Tužilaštvo je dodalo da su stanovi svih osumnjičenih u Dizeldorfu i Bad Homburgu blizu Franfurta detaljno pretraženi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare