Nemačka poručuje da novi šef Interpola mora da deluje u skladu sa zakonom

Svet 26. nov 202116:535 komentara
Ozan Kose/AFP

Nemačka vlada saopštila je da novi predsednik Interpola Ahmed Naser ​​al-Raisi, kao i svi zvaničnici u toj međunarodnoj organizaciji, moraju da deluju u skladu sa zakonom.

Saopštenje nemačkog ministarstva spoljnih poslova dolazi posle navoda organizacija za ljudska prava da je novoizabrani predsednik Interpola umešan u mučenje i proizvoljna hapšenja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle dolazi.

Povezane vesti

Al-Raisi, glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova UAE, izabran je na četvorogodišnji mandat u četvrtak.

„Primeli smo k znanju izbor gospodina Ahmeda Nasera ​​al-Raisija za novog predsednika Interpola“, rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Andrea Sase.

Ona je odbila da kaže da li je Nemačka podržala Čehinju Šarku Havrankovu, koja je bila jedini protivkandidat Al-Raisiju.

„Od svih predstavnika Interpola se traži da se pridržavaju osnovnih vrednosti organizacije, na primer principa neutralnosti i delovanja u skladu sa vladavinom prava“, rekla je Sase i istakla da su „principi navedeni u Interpolovom ustavu.“

Ona je umanjila ulogu Al-Raisija u organizaciji, rekavši da će on kao predsednik i predsednik izvršnog komiteta uglavnom imati protokolarnu ulogu.

Sase je podsetila da u operativnom rukovodstvu Interpola ostaje nemački zvaničnik Jirgen Štok, koji je na funkciji generalnog sekretara međunarodne policijske agencije do 2024. godine.

Komentari

Vaš komentar