Nemačka potpisala ugovor s Izraelom o kupovini američko-izraelskog odbrambenog sistema

Svet 28. sep 202317:02 2 komentara
Shutterstock/Dan Josephson

Nemačka i Izrael su danas potpisali ugovor da Berlin kupi usavršeni američko-izraelski odbrambeni sistem "Erou 3" za presretanje dugometnih balističkih raketa.

To je najnoviji korak u nastojanju Berlina da ojača svoju protiv-vazduhoplovnu odbranu posle ruske invazije na Ukrajinu.

Nemačka namerava da taj sistem integriše u šire odbrambene napore NATO.

Berlin je prošle godine pokrenuo inicijativu „Evropski nebeski štit“ za 19 zemalja.

Izrael je u avgustu dobio odobrenje SAD za ugovor od tri i po milijarde dolara, neophodan jer je sistem zajednički razvijen sa tom zemljom.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius i njegov izraelski kolega Joav Galant su potpisali memorandum o razumevanju danas u Berlinu za kupovinu sistema „Erou tri“.

Pistorius je za današnji dan rekao da je „bez preterivanja istorijski“ jer je sistem „Erou“ „jedan od najboljih, ako ne i najbolji“.

„Vidimo po svakodnevnim ruskim napadima na Ukrajinu koliko je važna protiv-vazduhoplovna odbrana“, rekao je nemački ministar i dodao da je takva odbrana suštinska, pogotovo za Nemačku koja je u „srcu Evrope“.

Nemačka planira da počne da koristi „Erou“ krajem 2025. godine, a sistem se gradi korak po korak.

Galant je rekao da je sa „dva jednostavna potpisa ispisana istorija“ i da će isporuka biti efikasna i blagovremena.

„Ovo je dirljiv događaj za svakog Jevrejina“, dodao je izraelski ministar ukazujući na partnerstvo Izraela sa Nemačkom decenijama posle Holokausta i istakao nemački doprinos izraelskoj bezbednosti.

„Samo 80 je godina prošlo od kraja Drugog svetskog rata, a ipak Izrael i Nemačka udružuju snage u izgradnji bezbednije budućnosti za obe zemlje“, rekao je Galant.