Nemačka prijavila NATO-u rekordni vojni budžet za 2021. godinu

Svet 07. feb 202116:536 komentara
Pixabay

Nemačka je NATO-u prijavila rekordni vojni budžet od 53 milijarde evra za 2021, objavili su nemački mediji.

To je 3,2 odsto više nego 2020. kada je budžet za vojsku iznosio 51,4 milijarde evra, prenosi novinska agencija DPA.

U sedištu NATO-a u Briselu nadaju se da će povećanje budžeta zemalja poput Nemačke ublažiti transatlantski spor oko visine izdvajanja za zajedničku obranu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno izjavio kako i od novog američkog predsednika očekuje pritisak po tom pitanju.

„Svi američki predsednici poslednjih decenija su se zalagali za veće vojne budžete evropskih NATO partnera“, rekao je Stoltenberg u razgovoru za DPA.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je 2018. zapretio izlaskom SAD-a iz saveza ako članice ne povećaju izdatke za NATO do dva odsto BDP-a.

Prošle godine Nemačka je izdvajala 1,57 odsto BDP-a što je porast u poređenju sa 2019. kada je iznosio 1,36 odsto. Međutim, ovaj porast je povezan s ekonomskim padom uzrokovanim koronakrizom.

Magazin „Spiegel Online“ donosi u izveštaj po kojem Bundesver (oružane snage Nemačke) zbog hroničnog nedostatka novca trenutno „nije u stanju da ostvari planirane ciljeve NATO-a u pogledu naoružavanja“.

Ministarstvo obrane strahuje da će zbog smanjenja budžeta kao posledica koronakrize vojne snage ostati bez potrebnih sredstava, navodi časopis.

Predstavnici Bundesvera traže povećanje budžeta zbog porasta vojne opasnosti od Rusije i Kine, posebno na području kibernetike.

Komentari

Vaš komentar