Nemačka spremna da primi ruske dezertere, baltičke zemlje odbijaju da daju azil

Svet 22. sep 202216:29 > 17:22 22 komentara
REUTERS/Janis Laizans

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da je njena zemlja spremna da prihvati ruske dezertere pod određenim uslovima.

Pročitajte još:

„Po pravilu, dezerteri kojima preti ozbiljna represija dobijaju međunarodnu zaštitu u Nemačkoj“, rekla je Fezer za „Frankfurter algemajne zontagscajtung“.

Ona je dodala da „svako ko se hrabro suprotstavi Putinovom režimu i samim tim sebe dovodi u najveću opasnost, može da podnese zahtev za azil u Nemačkoj zbog političkog progona“.

Nemačka ministarka je kazala da Putin sopstvene vojnike šalje u ubilački rat protiv ukrajinskog civilnog stanovništva.

Praksa donošenja odluka Savezne službe za migracije i izbeglice je već prilagođena u skladu s tim. Međutim, davanje azila je odluka od slučaja do slučaja, što uključuje i bezbednosnu proveru, objasnila je Fezer.

Ona je podsetila da Nemačka već mesecima prima kritičare ruskog režima koji su proganjani i kojima se preti.

„U ovom brzom i nebirokratskom procesu, zajedno sa Federalnim ministarstvom spoljnih poslova, već smo omogućili da bude primljeno 438 ljudi“, rekla je Fezer.

Baltičke zemlje neće davati azil

Baltičke države objavile su da oni koji su pobegli iz Rusije zbog straha od mobilizacije, neće dobiti azil, javilja Agencija Anadolija.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevic najavio je da ruskim građanima neće biti odobrene vize iz bezbednosnih razloga.
On je objasnio da su se na takav korak odlučili kako bi sprečili Putina da ucenjuje svoju zemlju i kako bi nastavili da podržavaju Ukrajinu.

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas takođe je izjavio da odluka o upisu u vojsku nije dovoljan razlog za pravo na traženje azila, već da daju politički azil onima koji su progonjeni zbog svojih uverenja.

Estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Lanemets također je istaknuo da je „ruska invazija na Ukrajinu“ zajednička odgovornost svih Rusa, te je rekao da prijem Rusa u njihovu zemlju može predstavljati kršenje sankcija Evropske unije (EU).

Lanemets je rekao da se nada da će Putinov poslednji potez povećati nezadovoljstvo u Rusiji, dodajući da nisu samo vojnici ili udaljeni delovi Rusije dovedeni u opasnost, već celo stanovništvo.

Vlasti finske granične straže izvestile su o povećanom broju prelazaka u Finsku posle proglašenja delimične mobilizacije u Rusiji.

Posle najave delimične mobilizacije u Rusiji, pojavili su se od strane ruskog predsednika Vladimira Putina, pojavili su znaci da regruti beže iz zemlje, a letovi u inostranstvo koji su još bili dostupni brzo su rezervisani.

Komentari (22)

Vidi sve komentare