Nemačka, Švedska i Poljska proteruju ruske diplomate

Svet 08. feb 202118:41 > 20:10
Yuri Kadobnov/AFP

Nemačka, Švedska i Poljska saopštile da će proterati ruske diplomate kao odgovor na slične mere koje je Rusija uvela 5. februara zbog afere sa zatvorenim ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim. 

Varšava, Berlin i Stokholm proteraće po jednog ruskog diplomatu iz svojih zemalja, saopštile su skoro istovremeno vlade te tri zemlje.

Povezane vesti

„Mera je odgovor (nemačke) vlade na odluku koju je 5. februara donela Rusija o proterivanju nemačkog diplomate koji je samo želeo da legalnim putem sazna o evoluciji situacije na terenu“, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Švedska vlada „obavestila je ruskog ambasadora da neko iz ambasade mora da napusti Švedsku. To je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o proterivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoju dužnost“, navela je na Tviteru šefica švedske diplomatije An Linde.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u koordinaciji sa Nemačkom i Švedskom odlučeno da jedan ruski diplomata bude proglašen nepoželjnom osobom (persona non grata).

Rusija osudila proterivanja diplomata iz tri evropske zemlje

Ruske vlasti ocenile su kao „neosnovanu“ i „neprijateljsku“ meru tri evropske zemlje koje su danas proterale ruske diplomate kao odgovor na nedavnu istu meru Rusije.

„Odluka koju su danas donele Poljska, Nemačka i Švedska neutemeljena je i neprijateljska“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je ponovo osudila mešanje Zapada u unutrašnja pitanja Rusije.

Varšava, Berlin i Stokholm proteraće po jednog ruskog diplomatu iz svojih zemalja, saopštile su danas skoro istovremeno vlade te tri zemlje.

Ruske vlasti nedavno su odlučile da proteraju evropske diplomate jer su, kako navode, učestvovale na protestima u znak podrške zatvorenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Komentari

Vaš komentar