Nemačka želi proizvodnju Sputnjika V, problem nedovoljni kapaciteti

Svet 07. feb 202121:058 komentara
Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Ruski proizvođač vakcine protiv koronavirusa želi da proizvodi i u nemačkoj kompaniji IDT Biologika, što nemački političari zdušno podržavaju, ali u samoj fabrici kažu da to neće ići brzo jer nema dovoljno proizvodnih kapaciteta, javlja Dojče vele (DW).

Nakon što su i zapadni stručnjaci utvrdili da je ruska vakcina efikasna i bezbedna, u Nemačkoj se počelo intenzivno razmišljati da se Sputnjik V proizvodi u toj zemlji, navodi DW, ukazujući da je nemački ministar zdravstva Jens Špan izjavio kako se s Moskvom „razgovara“ da bi se našli proizvodni kapaciteti u Nemačkoj.

Gotovo odmah se javio i predsednik vlade Saksonije Anhalt Rajner Haselof koji je potvrdio da su se Rusi obratili kompaniji IDT Biologika na istoku Nemačke.

„Nema ideoloških predrasuda prema Sputnjiku V. Pozdravljamo sve što bi moglo pomoći borbi protiv korone. Ako IDT Biologika želi da proizvodi rusku vakcinu i ako je odobre nadležna tela EU, mi kao pokrajinska vlada ćemo naravno učiniti sve kako bi pomogli toj kompaniji“, izjavio je portpaol pokrajinske vlade novinarima.

Ovakva dobrodošlica političara se lako može razumeti, s obzirom na sve veće nezadovoljstvo u Nemačkoj zbog spore vakcinacije. Nemačka daleko zaostaje ne samo za Izraelom, nego i za SAD ili Velikom Britanijom. Kritika je naročito glasna jer je zapravo jedna nemačka firma – Bajontek iz Majnca – prva stvorila vakcinu, ali se Berlin nije potrudio od te firme traži da prevashodno podmiri domaće tržište.

Pre bilo kakvog angažmana preduslov je da ruska vakcina mora biti odobrena u EU.

Rusija je prošle godine bila kritikovana jer je odlučila da masovno koristi Sputnjik V, pre okončanja svih testova, ali je ugledni medicinski časopis „Lanset“ prošle sedmice objavio da je efikansonst Sputnjika V – 91,6 odsto, podseća DW.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se ponudila da pomogne da ruska vakcina dobije dozvolu, a Francuska, baš kao i Španija već su javile da su spremne da koriste i tu vakcinu.

Kako tvrdi ruski fond RDIF, koji je i finansirao razvoj Sputnjika V, dosad je tu vakcinu primilo više od dva miliona ljudi u 15 zemalja sveta – među kojima je i Srbija, ali i Mađarska, koja je članica EU, navodi DW.

Komentari

Vaš komentar