Nemački general: Bojim se da će Rusija pokrenuti invaziju na Nemačku

Svet 11. dec 202310:13 51 komentara
Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Načelnik Glavnog štaba nemačke vojske i general pukovnik Karsten Breuer izjavio je da strahuje od mogućnosti ruske invazije na Nemačku, zbog čega bi mogao da započne odbrambeni rat.

Prošlo je gotovo dve godine otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i sve je izvesnije da silom iz nje neće otići, posebno jer se fokus Zapada okrenuo prema Bliskom istoku pa Ukrajincima stiže sve manje pomoći, preko potrebne za odbranu i konačnu pobedu, prenosi nemačka štampa.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, ruske trupe izvele su veliku ofanzivu usmerenu prema Avdivki, gradu u istočnoj regiji Donjeck u Ukrajini, koji Moskva smatra svojom teritorijom. To je usledilo nakon ukrajinske protivofanzive tokom leta i jeseni. Kijev je njome uspeo da vrati delove teritorije, ali nije uspeo da ostvari strateški cilj i probije se do Crnog mora.

Nemačka je snažan saveznik Ukrajine u tom sukobu. Samo u oktobru je njeno ministarstvo odbrane poslalo novi paket pomoći Kijevu vredan oko 1,1 milijardu američkih dolara za oružje, vozila i protivazdušnu odbranu.

Baš to u očima Rusa predstavlja Nemačku kao veliki problem, ali i neprijatelja, kako tvrdi Breuer. U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izrazio je zabrinutost zbog toga što se Rusija ponovo naoružava. Smatra da to nije isključivo zbog rata s Ukrajinom. Međutim, naglašava i da ako dođe do ruskog napada, Nemačka će biti spremna.

“Da, spremni smo. Kraj priče. Nemamo alternativu. Možemo se odbraniti, i odbranićemo se”, izjavio je Breuer pa priznao da nemačka vojska ima nedostatke kad je reč o nacionalnoj i savezničkoj obrani nakon što se godinama usresređivala na upravljanje međunarodnim krizama.

U oktobru je ruski televizijski propagandista Vladimir Solovjov preteći najavljivao rat s Nemačkom, govoreći da će se u njoj vijoriti ruske zastave.

“Nemamo drugog izbora. Ponovo ćemo zauzeti Berlin i ovaj put nećemo otići”, rekao je tom prilikom.

Samo, potrebno je uzeti u obzir, napominje Newsweek, da je Nemačka članica NATO saveza, koji broji 31 člana, uključujući 29 evropskih zemalja, Sjedinjene Američke Države i Kanadu. Napad na svaku od njih je napad na sve. Rusija se s time ne može nositi. Barem ne sama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare