Nemački tenkovi stižu u Ukrajinu, Rusija odgovara – izgoreće kao i svi ostali

Svet 25. jan 202319:4160 komentara

Nemački kancelar Olaf Šolc je popustio pod pritiskom saveznika i koalicionih partnera iz Zelenih. Posle višemesečnih pregovora, Nemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i odobriti njihov izvoz iz partnerskih zemalja.

Nemačka će u prvom koraku obezbediti 14 tenkova Leopard 2 iz vojnih zaliha i dozvoliti reeksport iz drugih država. Ukrajina bi ove godine mogla da dobije do stotinu najsavremenijih nemačkih tenkova, što je otprilike trećina broja koji je tražio Kijev.

Kancelar Šolc traži da mu Nemci veruju da ova odluka neće povećati rizik od svetskog rata.

„U ovoj zemlji ima mnogo ljudi koji su zabrinuti zbog ove odluke i dimenzija koje takvo oružje nosi. Zato bih ovim ljudima ovde i sada poručio: verujte mi, verujte nemačkoj vladi.

Obezbedićemo da ova podrška bude bez rizika po našu zemlju“, rekao je Šolc.

POVEZANE VESTI:

Nemci ipak strahuju da će isporuka nemačkih tenkova dovesti do eskalacije.

„To je raspirivanje rata. Oružje ne stvara mir, ono stvara rat. Ako u jednom trenutku Rusi kažu – svi oni koji su pomogli Ukrajini su naši neprijatelji. Šta se tada događa? Treći svetski rat je pred vratima. Zbogom“, kaže stanovnik Berlina Klaus Hejšler.

Nemački ministar odbrane tvrdi da Nemačka nije strana u ratu.

„Uskoro počinjemo sa obukom. Vrlo brzo ćemo razjasniti rute snabdevanja i mislim da prvi tenkovi Leopard mogu biti u Ukrajini za oko tri meseca“, rekao je ministar Boris Pistorijus.

Ni u NATO ne očekuju da će doći do širenja rata zbog naoružavanja UKrajine.

„Mi isključujemo mogućnost učešća NATO u ratu. NATO nije strana u sukobu i to će tako ostati. Ne šaljemo Ukrajini ni svoju vojsku, ni svoje avione, ali je podržavamo oružjem“, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

U Moskvi, gde je ranije slanje NATO tenkova predstavljano kao „crvena linija“, sada kaže da će oni „izgoreti kao i svi ostali“.

„Uveren sam da i mnogi američki stručnjaci razumeju apsurdnost ove ideje, ovaj plan je prilično neuspešan sa tehnološkog aspekta. Ponavljamo da će ovi tenkovi izgoreti kao i svi ostali. Samo oni mnogo koštaju, a sve će to pre svega pasti na pleća evropskih poreskih obveznika“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Posle Nemačke, zeleno svetlo za izvoz tenkova dale su i SAD. A britanski premijer Riši Sunak, čija je zemlja prva obećala tenkove Ukrajini, pozdravio je „ispravnu odluku“ saveznika.

Komentari

Vaš komentar