Nemački ministar privrede: Putin ima gas, mi imamo moć

Svet 26. jul 202211:1633 komentara
Kay Nietfeld/dpa

Rusija je najavila da drastično smanjuje isporuke gasa Evropi, svega šest dana pošto je nastavila snabdevanje koje je prekinula navodno zbog remonta Severnog toka 1. "Situacija je ozbiljna i to sada treba da bude jasno svima," izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek.

Nemačka, dodao je, mora da smanji potrošnju gasa i na tome dosledno radi. „Zemlja mora da se ujedini i kaže – tačno je, Putin ima gas, ali mi imamo moć,“ rekao je Habek za televiziju ARD u ponedeljak uveče.

Povezane vesti:

Gasprom je prethodno saopštio da će isporuke koje su sada na 40 odsto kapaciteta da smanji na najviše 20 odsto. Tako će preko Severnog toka 1, za Nemačku najvažnijeg gasovoda, dnevno moći da ide svega 33 miliona kubnih metara gasa.

Rusija je odluku obrazložila popravkom još jedne turbine. Prethodno smanjenje isporuke na 40 odsto, u junu, takođe je opravdala opravkom turbine, odnosno njenim zakasnelim vraćanjem sa remonta. Habek je rekao da su objašnjenja Rusije farsična.

Gasa će biti iz Holandije i Norveške, rekao je ministar. „Sada sve zavisi od toga koliko ćemo štedeti,“ dodao je govoreći o mogućim scenarijima za zimu. Ako nastupi nestašica gasa, prvo će industrija da trpi restrikcije, pre nego privatna domaćinstva ili važne ustanove, poput bolnica.

„Naravno da veoma brinem da to može da se dogodi,“ rekao je Habek. Neki proizvodni lanci u Nemačkoj i Evropi će možda da se prekinu. „To svim silama hoćemo da izbegnemo,“ kazao je ministar objasnivši da potrošnja gasa u Nemačkoj mora da padne za 15 do 20 odsto.

Komentari

Vaš komentar