Nemački ministar zdravlja očekuje da će trebati i četvrta doza protiv kovida

Svet 23. dec 202118:07 10 komentara
CHRISTOF STACHE / AFP

Nemački ministar zdravlja Karl Loterbah izjavio je da očekuje da će biti potrebna i četvrta doza vakcine protiv kovida i tako zvanično pokrenuo u Evropi debatu o neophodnosti druge buster doze.

Povezane vesti

Za sada je u evropskim državama, pogotovo onim bogatim, na snazi odluka o davanju treće doze, a o eventualnoj četvrtoj još nije razgovarano.

„Lično bih očekivao četvrtu dozu, ali naučni podaci još ne ukazuju da li će to biti neophodno“, rekao je Loterbah, preneo je Politiko.

O četvrtoj dozi počeli su da razmišljaju i medicinski stručnjaci u Velikoj Britaniji, ali još nije zauzet konačan stav, preneo je Telegraf.

Za sada je Izrael prva država u svetu koja je zvanično preporučila četvrtu dozu starijim osobama i medicinskim radnicima.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus je u sredu upozorio da će davanje treće doze „verovatno produžiti, pre nego skratiti pandemiju“, zbog toga što će se vakcine i dalje usmeravati u zemlje sa inače visokim procentom vakcinisanih, dok će u drugim krajevima sveta virus nastaviti da se širi i da mutira među nevakcinisanima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare