Nemački parlament usvojio zakon koji olakšava zakonsku promenu pola

Svet 12. apr 202419:54 1 komentar
Pixabay/ P Gregory

Nemački parlament je većinom glasova usvojio zakon koji olakšava zakonsku promenu pola i u određenim okolnostima propisuje velike kazne za otkrivanje nečijeg prethodnog imena ili pola, bez njegovog ili njenog pristanka.

Zakon je usvojen sa 374 glasa za, 251 protiv i 11 uzdržanih i njime se ukida dosadašnja odredba da je za promenu pola neophodno lekarsko uverenje i odobrenje porodičnog suda, preneo je BBC.

Sada stariji od 18 godina mogu da se promene u muške, ženske ili „različite“, što je opcija trećeg pola koja već postoji u nemačkom zakonu.

Tri meseca nakon zahteva za promenu pola, podnosioci će morati lično da dođu u matičnu službu, a imaju pravo da zahtevaju da im se uopšte ne registruju detalji o polu.

Za namerno otkrivanje nečijeg prethodnog imena ili pola, bez saglasnosti, može biti izrečena kazna do 10.000 evra, ali postoje i izuzeci, na primer ako je to zakonska obaveza zbog sudskog postupka ili policijske istrage.

Za decu od 14 do 18 godina i dalje je potrebna saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja.

Nova pravila će stupiti na snagu 1. novembra.

„Na ovaj način ukazujemo poštovanje trans, interseksualnim i nebinarnim ljudima, ne oduzimajući ništa drugima. Nastavljamo sa modernizacijom zemlje, a to uključuje prepoznavanje realnosti života“, rekao je nakon usvajanja zakona kancelar Olaf Šolc.

Konzervativci i krajnje desničarska Alternativa za Nemačku bili su protiv zakona, uz upozorenja da bi on mogao da se zloupotrebi.

„Maloletnici bi, bez odgovarajućih konsultacija, mogli da izaberu nešto zbog čega bi kasnije mogli da žale“, rekla je Marajke Vulf iz CDU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare