Nemački pasoš prošle godine dobio rekordan broj stranaca

Svet 05. jun 202315:26 0 komentara
nemacki pasos
pixabay/viarami

U Nemačkoj je prošle godine više od 168 hiljada stranaca dobilo nemački pasoš, što je najviše u poslednjih 20 godina.

To je 28 odsto više nego godinu dana ranije, saopštio je Savezni zavod za statistiku u Visbadenu, napominjući da za poslednjih 20 godina nije registrovano toliko novih stanovnika, prenosi Dojče vele.

Nemačko državljanstvo je prošle godine dobilo 168.545 ljudi, 171 nacionalnosti i time ostvarilo pravo da dobije nemački pasoš.

Među „novim Nemcima“ je najviše pridošlica iz Sirije. ;Sa udelom od 29 odsto, 48.300 Sirijskih državljana čini najveću grupu naturalizovanih osoba tokom prošle godine.

Mnogi od njih su iz Sirije pobegli u Nemačku tokom građanskog rata i tu našli novi dom. Iza Sirijaca su Ukrajinci, Iračani i Turci.

Prognoza stručnjaka za 2023. godinu je da se može očekivati da će broj pridošlica nastaviti da raste delom i zato što vladajuće stranke SPD, Zeleni i FDP žele da suštinski promene Zakon o državljanstvu.

Vladajuća koalicija tvrdi da je Nemačkoj hitno potrebna kvalifikovana imigracija i želi da omogući ljudima koji već žive tamo da se integrišu i dobiju državljanstvo.

U suštini, predviđen je kraći minimalni boravak za naturalizaciju umesto osam godina, trebalo bi da bude pet godina, a u slučaju „posebnih integracionih dostignuća“, samo tri.

Pored toga, podnosioci zahteva više ne bi trebalo da budu primoravani da se odreknu prethodnog državljanstva da bi dobili nemačko. U principu to bi značilo legalizovanje dvojnog državljanstva.

U Nemačkoj živi oko šest miliona stranaca koji su već više od osam godina u toj zemlji.