Poslanik Bundestaga: Putin nije Rusija, završiće kao Milošević

Svet 11. mar 202213:47 > 13:49 41 komentara
N1

Poslanik Budenstaga Josip Juratović kaže za N1 da u nemačkom narodu nema antiruskog raspoloženja, vec antiputinovskog. "Jedan deo je verovao da Putin nije toliko loš, da se bori za ruske interese. Ovo nije branjenje, Putin ne brani dostojanstvo Rusa, brani svoju stolicu. Nema mržnje prema ruskom narodu, Nemci se solidarišu, jer znaju šta znači diktatura. Putin je Milošević, Putin nije Rusija, u Rusiji imate jake demokratske pokrete koje su sada pozatvarali, diktatorski se ponašaju prema njima, kao u Hitlerovoj Nemačkoj. Ovaj konflikt nije protiv ruskog naroda, on je pošten u više od 90 odsto, ima dobre namere. Putin nema granice u politici pa se dešavaju ovakve katastrofe", rekao je.

Kaže da je poseta ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok regionu pokazatelj da ta zemlja ozbiljno razmišlja o budućnosti Zapadnog Balkana.

Povezane vesti:

„U situaciji u kojoj se nalazi ceo svet, pitanje je gde stoji Zapadni Balkan koji je na putu u EU, kako mu se može pomoći, da se solidariše sa EU. Pre svega se očekuje solidarnost s obzirom na to da Srbija nije članica EU, za pohvalu je što je Srbija potpisala Rezoluciju UN, stala na stranu Ukrajine i osudila agresiju. Srbija mora gledati oko svoje budućnosti, kako će osigurati energiju, činjenica je da od zemlje koja ulazi u EU mora da se očekuje solidarnost u merama koje su moguće. Zabrinjavajuć je mit na lažnom prijateljstvu sa Rusima, koji vas nikada u istoriji nisu ozbiljno štitili, činjenica je da će Putin završiti kao Milošević. Što se tiče posete ministarke, nije došla da bilo šta kritikuje, već da Srbija i cela regija oseti da ima podršku Vlade Nemačke na putu ka EU“, rekao je on i dodao da nije zvaničan stav Evropske unije i Nemačke da se Srbiji suspenduje status kandidata.

„U politici imate različite poglede, imate različite pozicije, mišljenja, imamo pokret koji je proruski, kao i u Srbiji, zvaničan stav je da se želi pomoći da uđe u EU i dajemo sve od sebe“, ocenio je poslanik Bundestaga.

Navodi da je jasno da se klima oko zamora oko novih prijema u EU sada nestao.

„Potpuno smo svesni da treba da jačamo EU i da ubrzamo procese. Procesi će biti brzi koliko će politički odgovorne strukture ispunjavati poglavlja, možemo im pomoći, ali 90 odsto moraju same, ne možemo raditi posao onih koji su izabrani na demokratski način“, kaže Juratović.

Sa Analenom Berbok u posetu dolazi i nemački izaslanik za Zapadni Balkan, a Juratović kaže da je dobro da postoji kancelarija u Ministarstvu spoljnih poslova koji se bavi regionom.

„Meni je drago da sam dobio pojačanje, imamo izvestitelje, ima nas više, koordinirano ćemo sarađivati, nema to veze sa nerazumevanjem, nije on došao za bolje razumevanje, radi se o tome da je Zapadnom Balkanu obećana evropska perspektiva, bolje je da nas ima više, počelo je intenzivnije da se radi. Na taj način želimo da doprinesemo da se taj proces ubrza“, kazao je on.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.