Nemački Ustavni sud odobrio obaveznu vakcinaciju lekara protiv kovida

Svet 19. maj 202212:00 komentar
Shutterstock

Savezni ustavni sud Nemačke saopštio je da je odobrio obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika protiv bolesti kovid-19, odbacivši prigovore na tu meru i ocenio da je zaštita ugroženih ljudi u bolnicama i domovima za negu starih važnija od narušavanja prava zdravstvenih radnika.

Ograničena mera obavezne vakcinacije stupila je na snagu sredinom marta.

Ustavni sud je prethodno odbio da obustavi njenu primenu do donošenja konačne odluke.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah pozdravio je odluku suda. On je saopštio da je „država u obavezi da štiti ranjive grupe“ i zahvalio zdravstvenim ustanovama koje su uvele obaveznu vakcinaciju, rekavši da su one pomogle da se spreči još smrti od varijante koronavirusa omikron.

Nemački kancelar Olaf Šolc prvobitno je hteo da proširi obaveznu vakcinaciju na sve odrasle, ali su poslanici u parlamentu odbili čak i uvođenje takve obaveze za građane starije od 60 godina.

Dve doze vakcine protiv novog koronavirusa primilo je skoro 76 odsto stanovnika Nemačke, a nešto manje od 60 odsto primilo je i treću dozu.

Trenutno je u Nemačkoj zainteresovanost za vakcinaciju protiv koronavirusa veoma mala. Vlada je odobrila novčana sredstva za nove vakcine, zbog potencijalnih novih varijanti virusa ove jeseni.