Nensi Pelosi na Tajvanu: Osim drame i teških reči, srećom bez težih posledica

Svet 03. avg 202220:5819 komentara

Najviše rangirana američka zvaničnica, koja je u poslednjih četvrt veka posetila Tajvan, još od doba kada Vašington nema diplomatske odnose sa Tajpejom, vratila se kući. Putovanje predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi nije ipak izazvalo sukob dve super sile, ali nije nedostajalo dramatike. Uostalom na aplikaciji Flajtradar, let Nensi Pelosi do Tajvana bio je najpraćeniji let ikada.

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu trajala je samo nekoliko sati, ali je čitav period protekao u tenzijama i pretnjama koje su stizale iz Pekinga. Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 27 kineskih borbenih aviona narušilo njihov vazdušni prostor.

POVEZANE VESTI:

„Nepromišljeno ponašanje komunističke Kine izvođenjem vojnih vežbi u vodama i na nebu blizu Tajvana, ugrožava rute međunarodne avijacije, dovodi u pitanje međunarodni poredak, i uništava regionalnu bezbednost“, poručio je tajvanski ministar odbrane Sun Li-Fang.

Iz Pekinga poručuju da vojne vežbe ne ugrožavaju slobodnu plovidbu.

„Akcije kineske vojske usmerene su na odvraćanje separatističkih snaga na Tajvanu i opravdane su. Nismo videli da neko ima problem sa slobodnom plovidbom“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Nensi Pelosi je u Tajpeju rekla da je njena poseta imala za cilj da „nedvosmisleno stavi do znanja“ da Sjedinjene Države „neće napustiti“ ostrvo koje ima demokratsku vlast.

„Mislim da je važno podsetiti neke, a obavestiti druge, kako smo ovde, pre 43 godine, sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom, dali temeljno obećanje da ćemo uvek biti uz Tajvan“, rekla je Pelosi.

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu bila je izazov i za američku vojsku, koja je takođe digla svoje borbene avione sa Okinave.

„Učinićemo sve da obezbedimo predsedavajućoj Pelosi sigurano i bezbedno putovanje“, rekao je uoči posete portparol Pentagona Džon Kirbi.

U Pekingu neki su razočarani blagom reakcijom vlasti:

„Naša zemlja je najavljivala, da će ako strani ratni avioni ili brodovi dođu na Tajvan, doći vreme da se Tajvan zauzme silom. Nisu to uradili i razočaran sam“, kaže jedan stanovnik Pekinga.

Bajdenova administracija nije bila oduševljena odlukom Pelosi da poseti Tajvan, ali nije mogla na nju da utiče. Animozitet istaknute demokratske političarke sa zvaničnim Pekingom traje decenijama, još od odavanja pošte žrtvama nasilja na Tjen Amenu 1991.

Rusija je pokazala razumevanje za kinesku reakciju, pohvalivši je još kao uzdržanu.

„Ne usuđujem se da sudim šta je SAD navelo na ovaj potez, ali nema sumnje da oni, kao i u slučaju Ukrajine iznova pokazuju želju da nekažnjeno rade šta god hoće“, ocenio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Dodatna provokacija za Peking bio je susret Pelosi u Tajpeju sa kineskim aktivistima za ljudska prava, koji se u matičnoj zemlji tumači kao još jedan pokušaj rasparčavanja zemlje. Osim teških reči i bliskih susreta kineskih aviona J-16 i američkih F-16, na nebu iznad Južnog Kineskog mora, sve se završilo bez težih posledica.

Komentari

Vaš komentar