Neobičan „slepi putnik“ poremetio izuzetnu tačnost japanske železnice

Svet 17. apr 202410:48 1 komentar
Shutterstock/Renato Pires

Tačnost japanske železnice koja je poznata širom sveta, bila je danas poremećena zbog prisustva neobičnog slepog putnika - jedne zmije, saopštila je uprava brzih vozova u Japanu.

Zmija dugačka oko 40 centimera, za koju se ne zna da li je otrovna, viđena je u vozu od Nagoje do Tokija i izazvala uzbunu putnika. Razlog prisustva zmije u vozu nije poznat.

„Teško je zamisliti zmiju da je sama ušla u voz na nekoj stanici“, rekao je neimenovani portparol železničke kompanije JR Central. Ta kompanija upravlja prometnom linijom brzih vozova (šinkansen) koja povezuje Tokio sa Osakom preko Nagoje.

Portparol je rekao da postoji pravilo koje zabranjuje nošenje zmija u šinkansen, ali je dodao da se ne proverava prtljag putnika.

Posledica otkrića slepog putnika, koji ipak nije izazvao ni paniku ni bilo kakvu povredu, je kašnjenje voza čak 17 minuta.

Otvorena 1964. godine i kasnije proširena, mreža šinkansen nikada nije doživela nesreću koja bi rezultirala smrću ili povredama putnika, navela je japanska železnica.

Brzi vozovi dostižu maksimalnu brzinu od 285 kilometara na sat, a tokom cele finansijske godine 2022/23, vozozi su kasnili u proseku 1,1 minut. U to su uključena kašnjenja izazvana prirodnim katastrofama koje su uobičajene u Japanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare