Neredi u Francuskoj zbog gradnje rezervoara za navodnjavanje, 35 povređenih

Svet 25. mar 202317:47 > 21:47 18 komentara

Francuske vlasti su saopštile da je 35 osoba povređeno, od kojih pet teže u neredima koji su izbili na protestu u centralnom delu zemlje protiv gradnje rezervoara vode. Više policijskih vozila je zapaljeno, a policija je ispalila suzavac na demonstrante

Pariski Mond je dodao da su organizatori skupa, inače zabranjenog zbog straha od nasilja, saopštili mnogo veći broj povređenih, oko 200.

Tri povorke demonstranata su u subotu ujutru krenule prema mestu gradnje rezervoara vode. Na putu do tog mesta i na samom mestu su izbili sukobi sa policijom koja je upotrebila suzavac. Prema navodima policije, bile je oko 6.000 ljudi, dok organizatori navode broj od 20.000.

Vlasti su rasporedile 3.200 žandarma i policajaca da nadgledaju taj zabranjeni skup protiv projekta gradnje rezervoara vode za poljoprivredu.

Nasilje su osudili premijerka Elizabet Born i ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Policija je pre početka skupa privela 11 osoba kod kojih je pronašla oružje.

Francuski mediji su preneli snimke i fotografije incidenata, a ministar policije Darmanen je rekao da među demonstrantima ima pripadnika ekstremne levice koji su nasilni prema pripadnicima snaga reda.

Mond je preneo da su u subotu održani protesti zbog predloga zakona o imigraciji u nekoliko gradova, među kojima u Parizu, Lilu, Nici, Renu, Kanu, Orleanu, i Monpeljeu. Na tim skupovima je bio mnogo manji broj ljudi u odnosu na ranije skupove protiv reforme penzionog sistema. Veliki protesti su najavljeni naredne nedelje.

Akumulacije su dizajnirane da pomognu poljoprivrednicima koji se suočavaju sa češćim sušama izazvanim klimatskim promenama. One omogućavaju pumpanje vode iz podzemnih voda u zimskom periodu i skladištenje kako bi se upotrebljavale u sušnim letnjim mesecima. Ali aktivisti navode da je voda opšte dobro i da farmeri „kradu“ resurse svih, dodajući da bi trebalo da preduzmu korake za prelazak na održiviju poljoprivrednu praksu i manje intenzivoj upotrebi voda. Tenzije između ove dve grupe su rasle u poslednjih pet godina i dovele su do nasilnih sukoba prošlog oktobra, piše Politiko.

Komentari (18)

Vidi sve komentare