Nestala boca viskija vredna skoro 6.000 dolara, poklon Pompeu od Japana

Svet 05. avg 202107:473 komentara
Izvor: Foto: Menahem Kahana/Pool/AFP

Stejt department je saopštio da istražuje nestanak boce viskija, vredne skoro 6.000 dolara, koju je japanska vlada pre više od dve godine poklonila tadašnjem američkom državnom sekretaru Majku Pompeu.

Pompeo „nema nikakva saznanja o poklonu i niko ga nije kontaktirao u vezi sa istragom“, rekao je njegov predstavnik.

U obaveštenju podnetom Federalnom registru, Ministarstvo spoljnih poslova SAD je navelo da ne može da nađe nikakav trag gde se boca nalazi i da je u toku „istraga“ o tome šta se dogodilo sa pićem. Kancelarija protokola ministarstva je dužna da evidentira poklone koje su dobili američki zvaničnici.

Primaoci imaju mogućnost da poklone određene vrednosti predaju Nacionalnoj arhivi ili drugom državnom organu ili ih kupe za ličnu upotrebu uz nadoknadu njihove vrednosti Ministarstvu finansija.

Japanski viski je procenjen na 5.800 dolara i poklonjen je Pompeu u junu 2019. godine, verovatno kada je učestvovao na samitu Grupe 20, kome je prisustvovao i tadašnji predsednik Donald Tramp. Ali za razliku od drugih poklona, ministarstvo je navelo da nema podataka o tome šta se dogodilo sa bocom.

Među poklonima koje je Pompeo prijavio su i dva tepiha koje je dobio od predsednika Kazahstana i ministra spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u ukupnoj vrednosti od 19.400 dolara. Oba poklona su prebačena u Upravu za opšte poslove, navodi se u obaveštenju.

U podnesku se navodi da su Tramp i njegova supruga Melanija u 2019. godini dobili od stranih lidera poklone vredne više od 120.000 dolara, a godinu dana ranije 88.200 dolara.

Tokom prve godine Trampove vlasti, 2017. godine, prijavili su da su primili darove vredne više od 140.000 dolara.

Komentari

Vaš komentar