Nestala dva američka dobrovoljca, sumnja se da su ih Rusi zarobili

Svet 15. jun 202220:32 13 komentara
Ukrajina
REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Dvojica bivših američkih vojnika već nedelju dana su nestala, a njihove porodice i saborci pretpostavljaju da su zarobljeni u borbi nedaleko od Harkova, objavio je CNN. Mediji prenose da je to prvi put od početka rata da su zarobljeni američki borci.

Aleksandar Drueke (39) i Endi Hujnh (27), obojica iz Alabame, zarobljeni su tokom žestoke borbe nedaleko od Harkova prošle nedelje, tvrde njihovi saborci. Njih dvojica su bili dobrovoljci u sklopu regularne jedinice ukrajinske vojske.

Muškarac koji se predstavio kao narednik tima u kojem su Amerikanci bili, a koji je iz bezbednosnih razloga želeo da ostane anoniman, pokazao je CNN-u fotokopije pasoša dvojice Amerikanaca na kojima se vide pečati ulaska u zemlju. On je ispričao da su njegovi saborci nestali 9. juna za breme borbe, u kojoj su učestvovali u sklopu regularne ukrajinske vojske.

Potraga za njima ili njihovim telima nije dala rezultate, a sutradan je na jednom ruskom Telegram kanalu objavljena informacija da su u blizini Harkova zarobljena dva Amerikanca.

Zarobljavanje dvojice Amerikanaca u Ukrajini će, piše britanski Telegraf, biti diplomatski osetljivo, jer bi Kremlj mogao da pokuša da to iskoristi kao dokaz da su Sjedinjene Države direktno umešane u rat, a ruski predsednik Vladimir Putin verovatno će tražiti velike ustupke za njihovo oslobađanje.

„Bili smo na zadatku i cela stvar je odjednom postala potpuno luda. Imali smo netačne informacije. Rečeno nam je da je grad čist, a ispostavilo se da ga Rusi napadaju“, rekao je sagovornik Telegrafa.

On je naveo da se desetak ukrajinskih vojnika suočilo sa oko 100 ruskih, koji su imali podršku dva tenka i više oklopnih vozila. Posle razmene vatre dva Amerikanca su nestala i smatra se da su ih zarobili ruski vojnici.

„Sumnjamo da ih je onesvestila protivtenkovska mina ili hitac koji je tenk ispalio u njihovom smeru. Kasnije smo ih tražili u više navrata, ali nismo ih našli“, rekao je njihov saborac.

Bani Drueke, Aleksandrova majka, rekla je za CNN da američka ambasada u Kijevu nije mogla da potvrdi da je njen sin zarobljen, već samo da se vodi kao nestao.

Portparol Stejt departmenta je rekao da su upoznati sa nepotvrđenim informacijama, da prate situaciju i da su u kontaktu sa ukrajinskim vlastima.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (13)

Vidi sve komentare