Netanjahu: Holokaust se više nikada neće dogoditi našem narodu

Svet 27. jan 202313:3617 komentara
Reuters/Ronen Zvulun/Pool

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, kada se odaje počast svima koje su ubili nacisti i njihovi saradnici, na dan oslobođenja logora smrti Aušvica pre 78 godina, rekao - "Zaričemo se da se to više nikada neće ponovo dogoditi našem narodu".

„Razlika je sada u tome da jevrejski narod ima državu Izrael. Izrael štiti sam sebe. Mi smo snažna i energična nacija i izgradili smo snažnu državu, koja neće dozvoliti našim neprijateljima da nanesu veliku bol, patnju i razarajući gubitak, koje je naš narod iskusio tokom Holokausta“, dodaje se u saopštenju lidera Izraela.

Pročitajte još

On je naveo da ima „onih koji još pozivaju na uništenje“ Izraela, ali ta zemlja nikada neće dozvoliti da je „pretnje tirana zastraše“.

„Neprijatelj zna da, ako je potrebno, Izrael može i braniće se sam i neće dozvoliti neprijatelju da bude u mogućnosti da ostvari svoj ubilački plan, iako nastoji da razvije najubojitije oružje“, rekao je Netanjahu i najavio da će jevrejska država to zaustaviti.

„Ne zaboravljamo, niti opraštamo zlim ljudima koji poriču Holokaust, kojima jedan Holokaust nije bio dovoljan“, naveo je premijer Izraela, obećavši da će Izraelci ostati budni, snažni i nikada neće dozvoliti da se ponovo desi Holokaust, tokom koga su nacisti i njihovi saradnici tokom Drugog svetskog rata ubili šest miliona Jevreja.

U Izraelu će se ove godine Dan sećanja na žrtve Holokausta posebno obeležiti 17. i 18. aprila.

Po podacima iz 2022. godine, u Izraelu je bilo 161.400 osoba koje su preživele Holokaust, prosečne starosti 85,5, a hiljadu starijih od 100 godina. Statistički gledano, svakog dana umre po oko 40 osoba koje su doživele Holokaust.

Komentari

Vaš komentar