Netanjahu osudio Lapidovu koaliciju: Opasna levičarska vlada

Svet 03. jun 202114:263 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Yuval Chen, Yediot Ahronot, Pool

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je sve članove parlamenta koji su izabrani glasovima desničara da se usprotive novoj koaliciji čije osnivanje je kasno sinoć objavio mandatar za sastav vlade Jair Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid). On je novu vladu nazvao opasnom i levičarskom.

U prvom javnom reagovanju otkako je Lapid obavestio predsednika Izraela Ruvena Rivlina da je ispunio povereni zadatak, a koji bi mogao dovesti do svrgavanja Netanjahua posle 12 godina uzastopno na funkciji premijera, Netanjahu je označio Lapidovu vladu „opasnom“.

Povezane vesti

„Svi članovi Kneseta ( parlamenta) koji su izabrani desničarskim glasovima moraju da se usprotive toj opasnoj levičarskoj vladi“, napisao je Netanjahu na Tviteru.

U čitavom nizu komentara na društvenim mrežama Netanjahu je optužio vođu desničarske stranke Jamina (Desno) Naftali Beneta, koji je ušao u koaliciju sa Lapidom i biće prvi premijer u rotacionoj vladi, da se prodao islamskoj stranci Ujedinjena arapska lista.

Netanjahu tvrdi da je Benet toj partiji, koja je takođe ušla u koaliciju i biće prva stranka izraelskih Arapa u Vladi Izraela, zauzvrat obećao ispunjenje zahteva o zamrzavanju plana o rušenju nelegalno podignutih beduinskih sela i budžetu za arapsku zajednicu.

Zvaničnici te stranke su više puta rekli da su ponude Netanjahuovog konzervativnog Likuda bile mnogo velikodušnije od onoga što su im nudili Lapid i Benet, preneli su izraelski mediji.

Blok partija koje se protive Netanjahuu objavio je sporazum o koaliciji pre isteka roka u sredu pred ponoć.

Ta koalicija ima najmanju moguću većinu sa 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu.

U novoj vladi na osnovu sporazuma o rotaciji Benet će biti premijer prve dve godine, a Lapid od 2023.

Uz Benetovu Jaminu u njoj su još dve desničarske stranke Nova nada i Izrael naš dom (Jisrael bejtenu), a ostale su partije centra i levičarske, te jedna islamska.

Komentari

Vaš komentar