Netanjahu pozvao lidere opozicije da hitno zaustave anarhiju

Svet 23. mar 202315:26 4 komentara
Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je lidere opozicije da "odmah zaustave anarhiju" posle, kako je rekao, napada na ministra poljoprivrede Avija Dihtera, tokom današnjeg protesta protiv plana reforme pravosuđa.

Na video snimcima na društvenim mrežama se vidi kako demonstrantkinja zamahuje kopljem zastave u pravcu ministra Dihtera, bivšeg šefa bezbednosne službe Šin bet, udara ga jednom u glavu, ali on nepovređen nastavlja da ide, preneo je AP.

Policija je saopštila da je ta žena uhapšena, uz još dva demonstranta koji su bili u blizini. Netanjahu je apelovao i na policiju i tužioce da preduzmu oštriju akciju protiv nasilnih protesta i oštro osudio napad na ministra Dihtera od strane, kako je naveo na Tviteru, levičarske aktivistkinje.

„Zahtevam da policija i kancelarija tužioca preduzmu hitnu i čvrstu akciju protiv nekoga ko stavlja ruke na izabrane zvaničnike pre nego što bude kasno“, poručio je Netanjahu.

Danas se protestovalo četvrti put četvrtkom otkako je početkom januara najavljen plan kontroverzne reforme pravosudnog sistema.

Demonstranti su blokirali glavne saobraćajnice, palili automobilske gume u blizini važne luke i obesili veliku zastavu Izraela i kopiju Deklaracije nezavisnosti na zidove Starog grada u Jerusalimu.

Policija je rekla da je nekoliko ljudi uhapšeno širom zemlje, uključujući jednu od organizatorki protesta Shikmu Bresler.

Izraelski mediji su objavili da je Bresler, doktorka fizike, ubrzo puštena.

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu i policija je koristila vodene topove da ih rastera u tom gradu i na severu u Haifi.

Kasnije su policajci na konjima pokušali da oteraju demonstrante s autoputa Ajalon u Tel Avivu i upozorili ih da će upotrebiti silu ako se ne raziđu. Demonstranti su mahali zastavama i skandirali odbijajući da odu.

Kasnije danas planiran je protest u Bnei Braku kraj Tel Aviva gde žive ultraortodoksni Jevreji.

Kriza nastala zbog reforme povećala je jaz koji već dugo postoji između sekularnih u religioznih Jevreja u odnosu na to kolika bi trebalo da bude uloga religije u svakodnevnom životu.

Ultraortodoksne partije su u vladajućoj koaliciji i podstiču reformu jer veruju da su sudovi pretnja njihovom tradicionalnom načinu života.

Za razliku od religioznih sekularni protivnici promena se pribojavaju da će se otvoriti put verskoj prinudi.

Jedan lider demonstranata je kasnije povređen kada ga je udario auto u Bnei Braku.

Policija je rekla da se incident istražuje, ali da veruje da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Ultraortodoksnim Jevrejima je Netanjahu u međuvremenu uputio poziv da se ne sukobljavaju sa onima koji protestuju protiv reforme u Bnei Braku.

Izraelski mediji javljaju da ministar odbrane Joav Galant apeluje na Netanjahua da zaustavi plan reformi jer će jednostrani zakoni podeliti vojsku, te da će odnosi sa SAD biti narušeni. Netanjahu navodno odbija da popusti.

Komentari (4)

Vidi sve komentare