Netanjahu smenio ključnog saveznika, povinovao se presudi Vrhovnog suda

Svet 22. jan 202313:432 komentara
Izvor: Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu smenio je ključnog saveznika - ministra zdravlja i unutrašnjih poslova i tako se povinovao presudi Vrhovnog suda koji mu je to naredio jer je ministar prošle godine uslovno osuđen za utaju poreza.

Netanjahu je rekao da čini to „teškog srca i „sa velikom žalošću“, a sada traži novog ministra.

Vrhovni sud je u sredu presudio da Deri ne može biti ministar zbog osude za krivično delo i jer je u okviru nagodbe sa tužilaštvom da kazna bude uslovna, obećao da se neće baviti politikom.

Premijer je obećao da će naći način da Deri i dalje služi državi Izrael, preneli su izraelski mediji.

Očekuje se da će Derijeva smena poljuljati Netanjahuovu vladajuću koaliciju koju čine partije ultraortodoksnih Jevreja i ultrancionalista uz njegov konzervativni Likud.

Deri je vođa partije Šas ultraortodoksnih Jevreja sefarda, koja je treća po velični u parlamentu (Knesetu). I mada su neki poslanici Šasa najavili da će napustiti koaliciju zbog presude protiv Derija, očekuje se da će kolaicija opstati i pokušati da se zakonom otvori put njegovom brzom povratku.

Netanjahuova vlada, najviše desničarska u istoriji Izraela, postavila je za svoj glavni cilj reformu pravosudnog sistema, tvrdeći da postoji neravnoteža izmedju vlasti sudija i vladinih pravnih savetnika i parlamenta koja utiče na donošenje zakona i upravljanje, te želi da oslabi Vrhovni sud i da veću vlast političarima.

Protivnici reforme upozoravaju da će ona narušiti sistem kontrole i ravnoteže vlasti i ugroziti osnove demoratije.

Plan reforme je uz oštre kritike najviših pravnih zvaničnika i političara, izazvao i proteste desetina hiljada Izraelaca koji su protiv Netanjahuove vlade demnstrirali i sinoć, treće subote uzastopno.

Komentari

Vaš komentar