Neuspešno ispaljivanje rakete izazvalo paniku – projektil pao i izazvao požar

Svet 05. okt 202207:41 13 komentara
Tanjug/South Korea Defense Ministry via AP

Neuspešno ispaljivanje balističke rakete izazvalo je paniku u inače mirnom gradu u Južnoj Koreji, nakon što je projektil pao na zemlju i izazvao veći požar, saopštili su zvaničnici.

Južnokorejska vojska u utorak uveče ispalila je balističku raketu kratkog dometa Hyunmoo-2, koja je zbog neispravnosti pala ubrzo nakon lansiranja. Pri padu se zapalilo raketno gorivo, ali kapsula nije eksplodirala, rekao je predstavnik južnokorejske vojske za novinsku agenciju Jonhap.

POVEZANE VESTI:

Seul i Vašington sproveli su višestruke zajedničke vežbe u sklopu kojih su, pored ostalog, ispaljene rakete, kao odgovor na severnokorejsko lansiranje balističke rakete srednjeg dometa, koja je u utorak preletela Japan. Slike koje su se širile društvenim mrežama, a čiju autentičnost AFP nije mogao da potvrdi, prikazivale su narandžastu vatrenu kuglu, za koju su mnogi tvrdili da je lokalizovana u blizini avionske baze Gangneung na istočno obali zemlje.

„Brojni stanovnici u panici su zvali gradsku upravu“, rekla je zvaničnica gradske uprave Gangneunga. „U početku nismo znali šta se događa, jer od vojske nismo primili nikakvo upozorenje da se odvijaju takve vežbe“, dodala je.

Glavni štab južnokorejske vojske rekao je da nije bilo žrtava, te da istražuje uzroke neuspešnoga lansiranja.